sâmbătă, 27 martie 2010

Liber la contrabandă. Ţigările şi alcoolul revin în magazinele „dintre vămi”

Liber la contrabandă. Ţigările şi alcoolul revin în magazinele „dintre vămi”
Hotărârea Curţii de Apel Ploieşti de a suspenda executarea Ordinului nr. 202/12.02.2010 al Ministerului Finanţelor Publice, care interzice comerţul cu băuturi alcoolice şi ţigări în magazinele duty-free, a readus forfota în punctele de frontieră de la graniţa cu Serbia. În ciuda filtrelor de poliţie şi gardă financiară care păzesc cu străşnicie ieşirea din Vama Moraviţa, judeţul Timiş, clanurile de interlopi care controlează traficul cu ţigări şi-au făcut, deja, apariţia în zona verde dintre cele două puncte de frontieră, semn clar că mecanismele contrabandei au fost repuse în funcţiune. Zilnic, cărăuşii aflaţi în strânse legături cu angajaţii poliţiei şi ai vămilor introduc în ţară, ilegal, sute de baxuri de ţigări netimbrate, plătind şpăgi cuprinse între 3 şi 5 euro pentru fiecare cartuş.

Mii de baxuri cu ţigări neaccizate vândute în fiecare lună


Deşi cele opt magazine duty-free de la Moraviţa au raportat că, în 2009, media zilnică a ţigărilor  vândute a fost de 800 de baxuri, în zonă se ştie că, în general, puţine au fost săptămânile în care să nu se fi tranzacţionat peste 15.000 de baxuri. „Este o afacere care aduce în diverse conturi, din şpăgi, peste şapte milioane de euro pe lună”, ne-a explicat B.O., unul dintre interlopii care-şi fac veacul în Vama Moraviţa, înmulţind cinci euro, şpaga pe fiecare cartuş de ţigări, cu numărul de baxuri introduse în ţară. Pe de altă parte, comisarul Cornel Iureş, venit recent la conducerea Poliţiei de Frontieră Timiş, a declarat că va lua măsuri urgente pentru „întărirea gratiilor la camera corpurilor delicte din clădirea inspectoratului”, lăsând să se înţeleagă că va păzi mult mai bine produsele confiscate de la traficanţi, iar vigilenţa poliţiştilor din vămi va rămâne la latitudinea conştiinţei profesionale.

Duty-free-urile reintră în „jocul” afacerilor cu ţigări netimbrate

 „Nu comentez hotărârea Curţii de Apel Ploieşti, însă pledez pentru eliminarea produselor de alcool şi tutun din magazinele duty-free. Vom vedea ce se va întâmpla la recurs, însă cred că măsura Ministerului Finanţelor Publice este una perfect justă”, ne-a declarat deputatul timişorean Gheorghe Ciobanu, care, în urmă cu câţiva ani, când se afla la şefia Direcţiei Regionale a Vămilor Timişoara, a fost suspectat că „impozitează” din umbră afacerile cu ţigări. Potrivit bilanţului Poliţiei de Frontieră Timiş, anul trecut au fost confiscate 220.000 de pachete de ţigări de diferite mărci, în valoare de circa 930.000 de lei. Şi Direcţia Regională Vamală Timişoara a stat în calea traficanţilor, capturând 825.000 de pachete, aproape jumătate din cantitatea confiscată în 2008.

Euroavipo, mai tare ca Ministerul Finanţelor


Agentul economic care a reuşit să suspende ordinul Ministerului Finanţelor privind comerţul cu băuturi şi ţigări din vămi este firma Euroavipo, cu sediul în localitatea buzoiană Poşta Câlnău, care are magazine duty-free la Moraviţa, Jimbolia şi Porţile de Fier. Surse neoficiale spun că cel ce oferă protecţie băieţilor din Poşta Câlnău ar fi fostul prim-ministru social-democrat, Nicolae Văcăroiu. Trebuie spus că la procesul câştigat de Euroavipo, apărătorul firmei în instanţă a fost consilierul juridic Cristina Dragnea, nimeni alta decât soţia secretarului general al PSD Liviu Dragnea.
Ideea intereselor şi complicităţilor înalte vehiculate în acest domeniu ne-a fost confirmată de unul dintre timişorenii implicaţi în aceste afaceri. „În urmă cu câţiva ani, am preluat prin contract de concesiune, de la Primăria Moraviţa, un teren în punctul de trecere a frontierei din localitate pentru a-mi construi un magazin duty-free. La câteva zile după ce am început construcţia, terenul mi-a fost ocupat abuziv de reprezentanţii unei firme din Bucureşti, care au încercat să-mi forţeze mâna pentru a renunţa la afacere. Mi s-a spus că am de-a face cu fiul preşedintelui şi că nu ar trebui să mă opun. Nu am cedat nici când am fost ameninţat la telefon de generalul Aurel Neagu, care, la vremea respectivă, conducea Poliţia de Frontieră Română. În cele din urmă, le-am cedat dreptul de folosinţă a terenului în schimbul unei redevenţe lunare importante”, ne-a dezvăluit Ahmad Jabri Tabrizzi, care de atunci a devenit asociat cu patronii lanţurilor de duty-free-uri „GFS”. Alături de acest magazin, în vama Moraviţa îşi mai desfăşoară activitatea alte şase asemenea unităţi comerciale cu regim special, respectiv „Transeuro”, „Euroavipo”, „Andradi”, „DGV”, „Ava Tour” şi, mai nou, „Heinrig”. După cum spun poliţiştii de frontieră, iţele fiecărei firme duc, discret, către persoane extrem de influente din fostele sau actualele structuri de putere ale statului.

Una din două ţigări fumate în Vest este de contrabandă


„Expansiunea fără precedent a pieţei negre a fost cauzată de creşterea abruptă a accizei din ultimul an”, au explicat reprezentanţii celor trei mari producători de tutun de pe piaţa locală, British American Tobacco ( BAT), Japan Tobacco International (JTI) şi Philip Morris (PM) România.
Valoarea ţigărilor de contrabandă este greu de evaluat, însă este estimată la 600-800 de milioane de euro anual pe plan naţional, fiind în continuă creştere. Asta după ce, faţă de ultimul trimestru al anului 2009, când contrabanda cu ţigări reprezenta 22% din totalul pieţei, primele luni ale acestui an au arătat o creştere a acesteia la 36,2%,  iar previziunile pentru acest an indică o cotă de până la 50% în favoarea comerţului ilicit.
Piaţa din vest, alături de cea din sud-vest, este lidera de necontestat a pieţei negre româneşti, ţigările provenind atât din duty-free-uri, dar şi pe filieră sârbă şi din alte surse necunoscute, arată un studiu efectuat de compania Novel Research. Astfel, pe zona de vest, în 2008, rata contrabandei a fost de 40,5%, în 2009 a atins 41,1%, pentru ca în ianuarie 2010 să ajungă la 58%.
La ora actuală, preţul unui pachet de ţigări comercializat legal este între 8,3 şi 10,9 lei, în timp ce un pachet de ţigări de contrabandă costă de la 4,5 lei la 8 lei. În România, un pachet de ţigări din cea mai vândută categorie costă 9,9 lei, în timp ce în Serbia sau Ucraina produsul similar se vinde cu echivalentul a 2,9 lei. Carpaţi-ul nostru, cele mai ieftine ţigări autohtone, costă peste opt lei, pe când în Republica Moldova preţul celui mai ieftin pachet de ţigari este un leu...


Fost şef de tură la Vama Moraviţa şi mai apoi şef peste vămile din vestul ţării, Gheorghe Ciobanu, pledează acum pentru închiderea duty-free-urilor
 

„Nu comentez hotărârea Curţii de Apel Ploieşti, însă sunt pentru eliminarea produselor de alcool şi tutun din magazinele duty-free. Menţinerea lor pe lista produselor comercializate în punctele de trecere a frontierei păgubeşte statul cu milioane de euro, reprezentând neplata accizelor la aceste mărfuri. Cred că măsura impusă de ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, pe care o regăsim în Ordinului nr. 202/12.02.2010 al Ministerului Finanţelor Publice, este una justă, în condiţiile în care, pentru bugetul statului, vânzarea de ţigări şi alcool în magazinele duty-free nu se justifică din punct de vedere economic. Spre exemplu, în ianuarie 2007, închiderea celor cinci duty-free-uri de la Cenad, de la graniţa cu Ungaria, a dus la scăderea veniturilor autorităţii vamale cu doar un procent. Practic, odată cu aplicarea aceastei măsuri, ar dispărea şi virusul corupţiei din punctele de frontieră...“.


Nicolae Stoican, director adjunct la Direcţia Regională Vamală Timişoara, susţine că în 24 de ore în duty-free-uri s-au vândut doar 51 de baxuri

„S-au luat măsuri prin ordinul ministrului de a scoate din lista de produse care se comercializează în duty-free-uri ţigările şi băuturile. Între timp, o firmă a câştigat în instanţă suspendarea aplicării ordinului şi acum  ceilalţi aşteaptă să vadă dacă li se aplică această suspendare şi lor. Aşteptăm să vedem ce hotărăşte instanţa. Acum Ministerul Finanţelor a înaintat recurs şi aşteptăm să vedem ce hotărăşte Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Eu pot să vă spun ce intră în Timiş prin free-shop-uri, dar e posibil să intre marfă de contrabandă şi prin alte părţi. Noi am descoperit în piaţă, de exemplu, ţigări din Ucraina sau de producţie Yugoslavia. Sursa, evident, nu e doar cea din free-shop-uri. În ultimele 24 de ore, de pildă, la Moraviţa, s-au vândut 39 de baxuri în 9 magazine de tip dutyfree. În acelaşi interval la Jimbolia s-au vândut 12 baxuri. În momentul de faţă e o perioadă de tatonare. Se aşteaptă să se vadă care va fi reglementarea juridică în viitorul apropiat. Bănuiesc că dacă Ministerul Fnanţelor va câştiga recursul şi aceste două produse vor fi scoase din lista mărfurilor care se vând în duty-free-uri atunci, probabil, magazinele se vor desfiinţa. Nu ştiu dacă se construiesc altele la Moraviţa, poate se construiesc... ce să le faci... Sunt agenţi economici angrenaţi în activităţi comerciale.”


Autor: Gheorghe Ilas (gigi.ilas@opiniatimisoarei.ro)

Un comentariu: