luni, 15 martie 2010

Icoana fascistului Corneliu Zelea Codreanu, la Mănăstirea Sfinţii Voievozi din Slobozia


Reprezentări iconografice ale mai multor lideri legionari circulă prin mănăstirile din România
Jurnaliştii de la DEZVĂLUIRI au descoperit într-o mănăstire de maici din Slobozia o icoană cu liderul Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Icoana nu era expusă spre venerare în biserica mănăstirii, ci era păstrată în atelierul de croitorie, de ea putându-se “bucura” doar maicile. Discreţia maicilor Mănăstirii Sfinţii Voievozi din Slobozia este justificată, dacă ne gândim că în icoane pot fi reprezentaţi doar sfinţii, după canonizarea lor de către Biserică. Evident, nu este cazul lui Corneliu Zelea Codreanu, fostul lider al unei grupări extremiste de sorginte fascistă. Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor a încercat să afirme că ceea ce am descoperit noi nu există, iar Stareţa Varvara ne-a furat pur şi simplu icoana, încercând să şteargă urmele acestei poveşti. Icoana lui Zelea Codreanu nu este o excepţie, căci legionarii l-au autointitulat sfânt şi pe Valeriu Gafencu, pictându-i mai multe icoane (ce pot fi găsite pe internet) şi compunându-i chiar şi o rugăciune.
Un articol de Mihai Răzvan ROTARU
O fostă “călugăriţă” confirmă
O tânără care a stat timp de o lună în Mănăstirea Sfinţii Voievozi din Slobozia, pe nume Florentina Ioniţă, ne-a povestit că a descoperit icoana “Căpitanului” legionarilor în atelierul de pictură. “M-am mirat atunci când am văzut o icoană cu un lider legionar, Codreanu nefiind declarat sfânt de către Biserică. Le-am întrebat pe maici şi ele mi-au spus că cineva a adus în mănăstire mai multe astfel de icoane (xerocopii color ale unei icoane pe lemn)”.
Am mers deci la mănăstirea din Slobozia, în căutarea misterioasei icoane. În biserică am găsit-o Maica Eufinia, ucenica şi preferata stareţei. Făcea curat şi, când a aflat ce ne interesează, s-a oferit pe loc să ne aducă o icoană cu “Sfântul” Corneliu: „Este una la atelierul de croitorie, pot să v-o dăruiesc”. Într-adevăr, maica s-a întors foarte repede cu o icoană printată, în care Zelea Codreanu e reprezentat îmbrăcat în straie ardeleneşti, cu o cruce în mână şi cu aură de sfânt.

Stareţa plină de nervi le-a furat icoana jurnaliştilor

În pragul după-amiezii, stareţa mănăstirii, Maica Varvara, admira trandafirii din curte. I-am spus despre icoana legionarului şi i-am cerut explicaţii. Ne-a ascultat povestea cu un aer calm şi apoi ne-a cerut icoana să o vadă mai bine. Nu era vorba însă de curiozitate, ci de şiretenie: după ce a înhăţat obiectul, atitudinea i s-a schimbat şi a început să ne acuze că am amăgit-o pe biata maică Eufinia (pe care a şi certat-o în faţa noastră) şi ne-a spus că nu ne mai dă icoana. Zadarnic am încercat să îi spunem că e vorba de un obiect care deja ne aparţine şi că, la rigoare, comite un furt. Niciun argument nu a ajutat, căci stareţa nu era preocupată decât să îngroape orice urmă a poveştii: “Nu vă dau nicio icoană, ea este un bun al mănăstirii şi va rămâne aici, până vom cerceta tot ce s-a întâmplat”. Am ieşit din curte buimăciţi de interpretarea “bun al mănăstirii”, aplicată unei “icoane” nerecunoscute de Biserică, dar ne mai aştepta un şoc. Preotul mănăstirii, călugărul Gavril, căruia i-am povestit pe scurt întâmplarea, ne-a tăiat-o scurt: “Foarte bine v-a făcut maica. Eu aş fi de acord să fie canonizat Corneliu Zelea Codreanu”.

Legionarii ridică din umeri

Am încercat să găsim sursa acestor icoane care circulă prin mănăstiri. Mai întâi ne-am gândit la Şerban Suru, liderul grupării “Legiunea Arhanghelului Mihail”. Părea să nu ştie nimic: “Ştiu că există o icoană a lui Corneliu Zelea Codreanu, dar nu am făcut-o noi. Ea a fost pictată pe lemn de un călugăr, dar nu vă pot spune numele lui… pentru că nu îl ştiu. Apoi au fost făcute copii pe carton şi au circulat prin diverse locuri. Dar nu cred că asta e o problemă.”
Am încercat şi la gruparea Noua Dreaptă, tot fără succes însă. Purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Alexandru Năstase ne-a declarat că nu ştie nimic despre acest subiect şi nici nu vrea să comenteze.

Reprezentanţii Episcopiei: nu există icoană fără canonizarea persoanei

Ne-a rămas punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe, singura autoritate care poate acorda calitatea de sfânt. În lipsa unui episcop al Sloboziei şi Călăraşilor (Prea Sfinţitul Damaschin a trecut la cele veşnice pe 23 aprilie a.c., iar înlocuitorul va fi ales de către Sinodul BOR în şedinţa din 18-19 iunie) am apelat la purtătorul de cuvânt, preotul Ovidiu Dincă.
Deşi a recunoscut că “În Biserica Ortodoxă Română nu este făcută proclamarea canonizarii lui Corneliu Zelea Codreanu. Doar sfinţii recunoscuţi pot fi reprezentaţi iconografic”, prelatul-purtător de cuvânt a încercat să ne convingă de faptul că “Mănăstirea Înălţarea Domnului (aceeaşi cu Sfinţii Voievozi-n.red.) din Slobozia nu deţine cu Corneliu Zelea Codreanu. Tabloul la care s-a făcut referire în întâlnirea de la Mănăstirea Sfinţii Voievozi nu este al mănăstirii, nefiind expus la pangar pentru cumpărare şi nici în biserica mănăstirii pentru închinare. Nu trebuie făcută greşeala de a se afirma că persoana amintită are un cult religios local, după cum o comunitate nu este responsabilă de actele unei persoane; provenienţa acestui tablou este incertă, dacă nu chiar suspicioasă”.

Noul episcop va rezolva problema...

Totodată, preotul Dincă ne-a asigurat că după numirea noului episcop va începe o anchetă pentru a fi lămurite toate... suspiciunile.
Aşteptăm cu interes derularea anchetei, în urma căreia am vrea să aflăm cine a dus icoanele în mănăstire, de ce au stat în două locuri în care maicile îşi petrec mult timp (atelierul de icoane şi cel de croitorie) dacă tot nu e vorba de un “cult religios local” şi dacă atitudinea stareţei Varvara faţă de jurnalişti (ne-a furat icoana, a ţipat la noi, ne-a dat afară trântindu-ne uşa-n nas) poate fi explicată prin slăbiciuni personale sau a fost încercarea de a ţine departe de ochii opiniei publice un subiect sensibil.
Icoanele cu “sfinţii” legionari circulă pe internet

Cazul “Sfântul” Zelea Codreanu nu este unic. O asociaţie pro-legionară nou înfiinţată pe nume “Prezent” i-a dedicat lui Valeriu Gafencu (conducător al grupării legionare “Frăţiile de Cruce”) o pagină web, pe care a postat mai multe icoane cu liderul legionar. Ba chiar şi o rugăciune: “Sfântul Mucenic Valeriu – Mărturisitorule Valeriu, odrăslind din străvechea Basarabie, sufletul ţi-ai pus până la moarte pentru credinţa şi neamul tău iar apoi în temniţă mai luminat ai strălucit prin rugăciune, strigând tuturor .
Liderul grupării, Costel Condurache, ne-a declarat că asociaţia militează pentru canonizarea mai multor legionari. În schimb nici el nu ştie nimic despre autorii icoanelor cu Valeriu Gafencu şi Zelea Codreanu. Poate să ne confirme doar că au fost multiplicate şi împărţite prin mănăstiri sau biserici.
http://www.dezvaluiri.ro/

3 comentarii: