marți, 30 martie 2010
Amenintarea antenelor
Radiatiile emise de statiile de emisie-receptie pentru telefonia mobila prezinta grave riscuri pentru sanatate, in special la copii si batrani.
Oamenii care locuiesc in vecinatatea statiilor de emisie-receptie de telefonie mobila prezinta tulburari ale somnului si eruptii, dureri de cap, tulburari cardiace, insomnii, stari de oboseala avansata si iritabilitate, pierderi de memorie si tulburari ale sistemului cardiovascular, printre care se numara distonia neurocirculatorie, hipertensiunea si presiunea arteriala scazuta.
Cresterea impresionanta a abonatilor a impus extinderea amplasamentelor antenelor de emisie - receptie GSM (microunde) pe blocurile de locuinte si, mai ales, la nivelul apartamentelor situate la ultimele etaje ale blocurilor. Acoperirea cat mai buna cu semnal in zonele locuite este o problema foarte complicata pentru inginerii care raspund de planificarea retelei operatorilor mobili. Nimic din ceea ce este pe hartie nu se potriveste suta la suta in teren, unde apar reflexii, perturbatii si toata gama de bruiaje posibile. O solutie la problema lor este coborarea antenelor spre nivelurile inferioare ale blocurilor pentru o mai buna "penetrare" a cladirilor din jur. Aici incep problemele. Potrivit unui studiu publicat de Active Information Media, persoanele din apartamentele care au pe peretii exteriori astfel de "monstri" au inceput sa se planga ca nu mai merg bine televizoarele, radiourile, chiar si telefoanele mobile (zumzaitul acela clasic), dar, mai ales, sa acuze si stari de oboseala continua, ameteli, dureri mari de cap, lipsa de concentrare, afectarea memoriei etc.
Interesandu-ne despre aceasta situatie, am aflat cateva date de-a dreptul ingrijoratoare pentru sanatatea populatiei afectate. Pentru ca in Romania nu sunt reglementari in privinta amplasamentului antenelor GSM, ca in tarile civilizate (distanta minima de 150 m de scoli, de spitale, si nu se amplaseaza pe blocuri de locuinte etc) companiile de telefonie mobila de pe piata romaneasca liciteaza cu administratorii de bloc si contra unor chirii susbstantiale permit amplasarea unor BS-uri (unitati compuse din mai multe antene de receptie si emisie a microundelor) in detrimentul tuturor locatarilor, pentru ca efectiv acestea sunt un mic Cernobal pentru fiecare locatar.
Dupa frecventele planificate, un BS poate sa aiba de la un singur transceiver (partea de amplificare pentru o singura frecventa) pana la 16 astfel de frecvente. Pe sosele, unde se folosesc de regula maxim trei frecvente (respectiv trei transceivere), cate una pe fiecare din cele trei zone sectoriale (de 120 de grade) in care se imparte campul geometric de 360 grade, puterea ajunge pana la 500 W pe frecventa, pentru ca se doreste o acoperire foarte mare si de obicei se folosesc si antene combinate, adica transceiverul se afla montat in antena.
Normele de protectie pentru cei care intretin sau monteaza astfel de echipamente specifica clar sa nu se intervina la un BS fara a fi total oprit. Cand ele sunt in functiune nu se sta sub nici o forma in fata antenelor, iar in spatele lor la minim 1,5 m, dar aceasta distanta este pur speculativa fiindca aria de acoperire reala a campurilor periculoase este mult mai intinsa!
Din informatiile furnizate de specialisti militari in domeniul comunicatiilor, puterea de emisie a unui transceiver in retelele publice este in medie de 40-47 dBm, echivalentul unei puteri de 20W (puterea de emisie a emitatorului). Puterea radiata de antena variaza in functie de tipul cablului folosit, de castigul antenei si de alte echipamente aflate pe traseul de emisie (amplificator, duplexor etc.), asfel incat puterea maxima radiata de antena poate ajunge, pentru scurt timp, pana la 40W. Din considerente de propagare, puterea radiata de antena scade cu patratul distantei parcurse. In afara zonelor din imediata apropiere a statiilor de baza, puterea radiata de terminal (telefon mobil) este superioara celei propagate de statia de baza.
Alocarea de frecvente (numarul de canale) este mai mare in orase, folosindu-se o structura celulara, ce permite repetarea frecventelor si folosirea tehnologiei "hopping" pentru a nu se influenta reciproc celulele cu aceeasi frecventa. In afara oraselor alocarea de frecventa este mai redusa. Conform reglementarilor in vigoare, lucrul la mai putin de 1 metru de un element radiant (antena aflata in emisie) este daunator sanatatii. Echipamentele folosite trebuie sa respecte standardele europene in vigoare si sa nu perturbe, prin radiatii parazite, echipamentele electronice care functioneaza in raza de acoperire a BTS-urilor.
Mai clar au facut cercetari cei de la Institutul pentru Sanatate Publica, cercetatorii de aici analizand cauzele ce pot produce boli asupra utilizatorilor de telefoane mobile, dar si asupra celor care stau in imediata apropiere a antenelor GSM. Studiul releva o incidenta crescuta a simptomelor de ameteala, oboseala, probleme de memorie pentru aceia care stau in imediata apropiere a radiatilor RF.
Efecte asupra sanatatii
Campurile RF penetreaza tesuturile expuse la adancimi ce depind de frecventa - pana la 1 cm in cazul frecventelor utilizate de telefoanele mobile, dar cuprind intreg organismul pentru persoanele care se afla in imediata apropiere a antenelor de emisie-receptie. Energia RF este absorbita in corp si produce caldura, insa procesele termoregulatoare normale ale corpului uman disipa aceasta caldura. Toate efectele expunerii la campurile RF sunt clar legate de incalzirea corpului. In timp ce energia RF poate interactiona cu tesuturile corpului uman la nivele discrete, prezenta puternica a unui camp electromagnetic poate produce efecte nocive, inducand chiar anumiti curenti de foarte mica intensitate in organismul uman, ceea ce ar putea avea, insa, efecte daunatoare la nivel cerebral.
Majoritatea studiilor efectuate au relevat rezultatele pe termen scurt ale expunerii intregului corp la campurile RF, la nivele de expunere mult mai mari decat cele asociate in mod normal cu comunicatiile wireless. Odata cu cresterea tot mai mare a utilizarii telefoanelor mobile a devenit evident faptul ca exista in prezent prea putine studii care sa se ocupe de consecintele unor expuneri localizate la campurile RF (in special in zona capului).
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a aratat ca in acest moment, studiile efectuate in acest domeniu indica urmatoarele:
- Cancerul: evidentele stiintifice curente indica ca improbabil cancerul produs de expunerea la campurile RF, cum ar fi cele emise de telefoanele mobile si statiile lor de baza. Mai multe studii pe animale expuse la campuri RF similare cu cele emise de telefoanele mobile nu au gasit dovezi ale faptului ca aceste campuri RF ar produce cancerul la creier. Trei studii epidemiologice recente nu au putut gasi nici o dovada convingatoare asupra cresterii pericolului aparitiei cancerului, ori a altei boli, in cazul utilizarii telefoanelor mobile.
GSM afecteaza activitatea creierului
Alte riscuri pentru sanatate: oamenii de stiinta au raportat si alte efecte ale utilizarii telefoanelor mobile, incluzand aici schimbari in cazul activitatii creierului, a timpilor de reactie si a programului de somn. Aceste efecte sunt reduse si, aparent, nu au o importanta foarte mare pentru sanatate. Sunt in derulare deja alte studii care incearca sa confirme aceste descoperiri.
Interferenta electromagnetica: atunci cand telefoanele mobile sunt folosite in apropierea unor dispozitive medicale (incluzand aici defibrilatoarele implantate sau anumite dispozitive folosite pentru imbunatatirea auzului) este posibila aparitia unor interferente.
Sfaturile specialistilor
Cand va aflati in masina, nu telefonati fara o antena externa corect conectata, in caz contrar mobilul emite cu putere maxima. Daca nu se foloseste o antena externa, undele radio sunt reflectate de caroserie, iar intensitatea radiatiilor din interior creste semnificativ.
La marginea unui gol de retea, mobilul emite cu putere maxima. Prin urmare, nu va lansati in conferinte telefonice in locurile unde exista probleme de semnal, pentru ca riscati o expunere indelungata la radiatii puternice.
In trenurile care se deplaseaza rapid, mobilul trece permanent de la o statie de baza la alta si emite frecvent cu putere maxima. Daca nu aveti neaparata nevoie de el, opriti mobilul in tren. Daca va aflati intr-un tren rapid, in strainatate, utilizati vagoanele speciale, care sunt marcate pentru mobile dotate cu "repeatere" (dispozitiv care serveste la transmiterea unui semnal radioelectronic, amplificandu-l).
Dispozitive precum "blocatoarele de radiatie" nu sunt deloc folositoare. Materialele folosite pentru a "inghiti" radiatiile nu fac decat sa forteze telefonul sa treaca automat la putere maxima. Veti fi astfel supus unor radiatii de intensitate mai mare.
Aşa că gândiţi-vă înainte să semnaţi ca primaru' şi cât timp/zi utilizaţi telefonul mobil!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu