miercuri, 31 martie 2010

ISTORIA BANATULUI


Foto 1

Procesul partizanilor anticomunişti din Banat (1949) (1)

Problematica proceselor staliniste este de o complexitate deosebită în istoria noastră contemporană. Este vorba despre un fenomen specific secolului al XX-lea şi acelui tip de regim politic care îşi trage esenţa din concepţia lui Stalin.


În perioada interbelică, în special în anii '30, Uniunea Sovietică a fost zguduită de mii de asemenea procese, montate de N.K.V.D.-ul stalinist. După încheierea celui de-al doilea război mondial şi ocuparea ţărilor est-europene de către Armata Roşie, acestea au cunoscut, la rândul lor, fenomenul respectiv. Între ele s-a aflat, bineînţeles, şi România.
Primele procese staliniste au fost intentate unor adversari politici ai Partidului Comunist (Bolşevic). Este vorba despre procesele intitulate Afacerea din Şahtî (1928), Uniunea pentru eliberarea Ucrainei – S.V.U. (1930), Partidul muncitoresc-ţărănesc (1930), Prompartia – Partidul industrial (1930), Biroul unional al C.C. al P.M.S.D. (al menşevicilor) din Rusia (1931) etc. După invadarea celorlalte ţări de către armatele sovietice, asemenea procese au avut loc şi acolo. Au fost judecaţi şi condamnaţi astfel cardinalii unor biserici catolice, precum Štepinac în Croaţia (1946), Tiso în Slovacia (1947), Mindszenty (1949) şi Groesz (1951) în Ungaria etc., unii lideri politici necomunişti, precum Mihajlović în Iugoslavia (1946), Petkov în Bulgaria (1947), Maniu în România (1947) etc. Al doilea tip de procese staliniste era constituit din procesele intentate unor foşti lideri importanţi ai partidului comunist însuşi, răsturnaţi de la putere de adversarii lor. Au produs de exemplu multă oroare în lumea civilizată cele trei mari procese de la Moscova: Zinoviev-Kamenev (1936), Piatakov-Radek (1937) şi Buharin-Râkov (1938), în care foştii colegi ai lui Lenin mărturiseau cu propria gură că nu fuseseră toată viaţa decât nişte abjecţi „spioni imperialişti”. În ţările de democraţie populară asemenea procese abundau de asemenea în primii ani postbelici: Koçi Xoxe în Albania (1949), László Rajk în Ungaria (1949), Traicio Kostov în Bulgaria (1949), Rudolf Slańsky în Cehoslovacia (1952), Lucreţiu Pătrăşcanu în România (1954).
Multă vreme s-au purtat discuţii asupra unei întrebări obsedante: ce metode erau utilizate în pregătirea acestor procese mistificate şi cum se reuşea să se obţină de la inculpaţi exact „depoziţiile” care le erau cerute? S-a emis iniţial ipoteza că în locul acuzaţilor reali ar fi compărut în faţa tribunalului agenţi ai Securităţii, bine machiaţi şi special pregătiţi. Totuşi, această ipoteză a fost respinsă de toţi cei care au asistat la asemenea procese şi îi cunoşteau bine pe acuzaţi. Scriitorul sovietic Ilya Ehrenburg presupunea că acuzaţii vorbeau astfel sub influenţa unor preparate medicale, precum şi prin utilizarea împotriva lor a hipnozei şi a sugestiei. Unii autori occidentali credeau că se acţiona prin metode ideologice şi psihologice. „Dar principalul instrument de influenţare a majorităţii celor implicaţi în proces îl constituiau tortura şi maltratarea”, considera istoricul rus Roy Medvedev. În plus, continua el, „unora li se promitea nu doar că vor rămâne în viaţă, ci chiar că vor fi parţial liberi, că vor fi trimişi într-o muncă de partid, de stat sau economică în zone din Siberia şi Extremul Orient.” (1) Istoricul francez André Fontaine scria la rândul lui: „După asasinarea la Leningrad, la 1 decembrie 1934 - după toate aparenţele la ordinul lui Stalin însuşi –, a unuia dintre principalii colaboratori ai dictatorului, Serghei Kirov, epurarea (Cistka) se va transforma în teroare. Vor fi montate imense procese, în cursul cărora acuzaţii - pregătiţi prin metode psihologice deosebit de eficace – mărturiseau, rostogolindu-se în mocirlă, asemenea personajelor lui Dostoievski, crime de necrezut. Unul după altul, părinţii comunismului rus vor fi trimişi la moarte.” (2)


Note:
1 Roy Medvedev, Despre Stalin şi stalinism. Consemnări istorice, Bucureşti, 1991, p. 165-166.
2 André Fontaine, Istoria războiului rece, vol. I, Bucureşti, 1992, p. 102.


foto: Iuliu Maniu, unul dintre cei care au fost condamnaţi de către regimul comunist; sursa foto: www.wikipedia.org
de Mircea RUSNAC

ULTIMA DORINŢĂ A LUI MILE

"Vă provoc să fiţi oameni"





 Ne dorim să avem, să putem, să facem. Prea rar ne dorim să fim. Ne-a adus aminte de asta un jurnalist care nu mai este. Mile Cărpenişan. Printre ultimele semne lăsate de el pe pământ a fost o dorinţă. O provocare. Mile ştia că îngerul bun există pe umărul fiecăruia dintre noi. Şi dincolo de moarte, prin cuvintele celor care şi-au redescoperit bunătatea, Mile scrie astăzi cel mai adevărat reportaj despre viaţă. Citeşte-l şi dă-l mai departe! Învaţă să fii...


"VÃ PROVOC! (...) Vă provoc să fiţi oameni şi să o demonstraţi măcar o săptămână în faţa tuturor celor de la care aveţi pretenţia să vă citească. În fiecare zi, vă provoc să faceţi câte o faptă bună astfel încât, peste o săptămână, să văd de la toţi 7 poveşti care să descrie păţaniile ce i-au făcut să se simtă, din nou, oameni printre oameni. Pentru că nu sunt un lacheu, mă supun aceluiaşi test şi, alături de mine, soţia mea va trece probele de foc. O să venim şi noi cu poveştile noastre şi sper din suflet să nu mâncaţi căcat, să o faceţi pe bune, nu de alta, dar ştiu că peste 7 zile vă veţi simţi mult mai lipsiţi de toxinele unei vieţi banale, într-o Românie de doi lei."(http://milecarpenisan.ro/2010/02/va-provoc)


PRIMUL RĂSPUNS
...A venit chiar atunci, de la el: "Am măturat în faţa apartamentului şi până la etajul 4. Am curăţat toate florile ambientale de frunzele uscate. Am băgat în apartament cei 2 ficuşi ofiliţi, pentru a-i înlocui cu câţiva puieţi de curmali verzi. Sper eu că am ajutat-o în felul acesta pe tanti aia drăguţă care, întotdeauna când mătură scara şi mă întâlneşte, mă întreabă cât e ceasul. Pentru că văd că nu vă dă afară din casă pofta de fapte bune şi pentru că scârbit constat că nu ştiţi altceva decât să vă daţi mari filantropi pe bloguri sărind în sprijinul unor cauze nobile doar pentru a vă face reclamă gratuită la sufletul mic, vă spun doar că o faptă bună nu trebuie întotdeauna să înceapă cu cuvântul cancer şi să se termine cu zerourile unui cont deschis într-o bancă. O faptă bună e cea pe care ar trebui cu toţii să o facem zilnic, cu zâmbetul pe buze şi cu aceeaşi satisfacţie cu care am salva viaţa unui om. Aş vrea să vă văd fiind capabili să faceţi lucruri mărunte iar, la finalul zilei, când închideţi ochii înainte de a adormi, să vedeţi liniştea aceea atât de necesară îngerilor care vă păzesc ştiind că lucrurile mărunte au fost, de fapt, atât de mari pentru alţii. Dacă voi nu veţi povesti fiecare lucru mărunt, fiecare faptă mică, oamenii poate vor uita cum e aia să faci bine. Gândiţi-vă că poate de noi toţi depinde să îi învăţăm pe oameni să redevină oameni. P.S. Nu mă voi opri doar la atât şi chiar dacă ar fi să mă chinui, astăzi voi face tot posibilul să mai fac măcar o faptă bună. Vă mulţumesc!"


BULGĂRELE DE ZĂPADĂ

Dar Mile, fără voia lui, s-a oprit... "Agenţia de împlinit dorinţe", o comunitate virtuală care adună 200 de suflete frumoase, i-a preluat ultima dorinţă şi a postat-o pe blog. În doar două zile, pe http://agentiademplinitdorinte.blogspot.com au apărut zeci de comentarii. Oameni care i-au răspuns lui Mile, dincolo de lumi şi de vămi, prin faptele lor bune. E un bulgăre plecat din inima "omului de zapadă" pe când ea încă mai bătea. Acum inima tace, dar bulgărele se rostogoleşte la vale, atingându-ne. Primeşte-l şi dă-l mai departe!
"Nu mi-aduc aminte concret ce fapte bune am făcut! Incredibil, dacă e să le pun pe hârtie, efectiv nu ştiu ce să scriu. M-am hotărât, îmi fixez un target: 7 fapte bune! Am început acum un minut, când i-am dus un pahar de apă bunică-mii! A rămas perplexă. În fiecare dimineaţă strigă după mine să îl duc, dar n-am făcut-o niciodată. Îi spuneam mereu să se ridice să şi-l ia singură, că altfel anchilozează. Mulţumesc, Mile". (Pavel din Timişoara)


"Ştiu că faptele mele sunt mici mititele de tot, dar le spun ca să mă "aliniez" dorinţei lui Mile, chiar dacă le-am făcut dinainte de a o şti. De astăzi am să fac un efort voluntar pentru măcar o faptă bună... Am un prieten care e departe de familie, foarte strâmtorat material, şi care-şi dorea să vadă un concert - pentru al cărui bilet nu avea bani. L-am dus eu la concert. Cred că am bucurat un sănătos, cinstit, tânăr şi cu sufletul bun. Iar ieri, la doar câteva ore dupa ce Mile pleca, am avut puterea să conving un părinte să-şi interneze copilul, pentru a primi ajutor specializat. Copilul era în pericol şi, deşi decizia a fost grea şi neplacută, mă bucur că am reuşit să înclin balanţa, la părinţi, în favoarea internării copilului..." (anonim)


"Azi m-am hotărât să mă las de fumat. Şi tot astăzi am fost la un spectacol de-al lui fi'miu! Sunt divorţat de nevasta mea şi n-am reuşit niciodată să ajung la spectacolele lui Robin! Întotdeauna mă cheamă, dar mereu intervine ba o şedinţă, ba o urgenţă. Azi dimineaţă citeam postarea voastra pe facebook şi mă întrebam ce faptă bună pot să fac. Când m-a sunat doamna Jeni, care are grijă de băiat, să-mi amintească de spectacol, m-am hotărât pe loc. E inutil să vă spun ce am văzut în ochii copilului meu cand m-a văzut, în primul rând, cu o pungă mare de floricele (preferatele lui). Pentru mine, fapta asta face cât 7 la un loc. Mai fac, dar nu vă mai scriu despre fiecare! Am vrut doar să fiu de exemplu, cum ne-aţi sugerat şi aşa cum mi-aţi fost şi voi, la rându-vă, exemplu mie! (nonicech)


LALELE ŞI CÂRNAŢI
"Măi oameni, mă simt aiurea. Nu trebuie să moară nimeni ca să mă apuc de fapte bune, dar lucrurile stau aşa: mi se încheie ziua, absolut normal după 12 ore de stat în picioare. Mă rog, nu chiar 12, 10. 2 le-am petrecut în trafic. 10 la teatru, în repetiţii. Am plecat la 9:00, am ajuns la 9:00. Să mă ia naiba dacă am apucat să fac pipi... d'apoi fapte pe care să le consider eu, în sinea asta a mea - "bune". Şi totuşi... N-am facut rău. Am plecat dimineaţa cu cârnaţi după mine... în fiecare zi am întâlnire cu un maidanez roşcat extrem de cult, viaţa toată şi-o petrece la teatru... Ca de obicei, i-am servit micul dejun. Într-o mână cârnaţi, într-alta lalele. Florile le-am cumparat pentru cabiniera mea, pe care o iubesc tare mult. A fost ziua ei ieri, am pupat-o azi.
Pe la prânz am avut o pauză de juma' de oră. Băieţii s-au dus să ia ştrudele... un adevărat festin. L-am rugat pe Marius să cumpere o ciocolată, şi ciocolata i-am trimis-o lui Matei, un prieten de-al meu de vreo 7 ani. Tot în pauză, am dat nas în nas cu directorul meu. E trecut de 80 de ani, abia urcă scarile. Ne-a salutat frumos şi a trecut mai departe. Mi s-a părut trist. Trecuse deja de grupul nostru când m-am decis să-l strig. Şi l-am strigat tare, să m-audă - "Domnuuu' Harry!!!". A urmat o pauză mică şi-apoi el "Spune, dragă". Zic - "Nimic important, vreau numai să vă spun că-mi sunteţi tare drag. Şi de data asta nu vă mint". A râs "Sper să fie aşa". Atât am mai auzit, se evaporase deja. Apoi, în repetiţii, mi-am făcut treaba. Pe la 5:00 am sunat-o pe mama, să-i spun că o iubesc. După ce-am terminat cu nebunia de la teatru, am rezolvat ceva pentru tata. Am ajuns acasă, am intrat în alimentara de lângă scară, am luat alţi 2 cârnaţi şi i-am dat câinelui care se uita la mine. Astea mi-au fost faptele. În rest, multe vorbe. Cum spuneam, o zi obişnuită, n-am putut mai mult, n-am putut mai bine, îmi pare rău". (Natalie)


"Am hotărât că pot să încerc măcar să îi îndeplinesc ultima dorinţă lui Mile. Am început bineînţeles în casă, nu am mai ţipat la Coana Mare, deşi iară a scos toate lucrurile din bufet căutând nişte bani care nu există, i-am făcut o cafea, desi nu îi fac niciodată, pentru că cică nu îi face bine, deşi la 88 de ani nimic nu îţi mai face bine. Mă întreabă dacă am bani să îi cumpăr ouă, drojdie şi vopsea, că vine paştele şi numai ea nu are ouă vopsite. Mă întreabă asta de pe 20 februarie în fiecare zi, deşi noi de sărbători mergem mereu la ţară şi vopsim ouă când ajungem acolo. Îi promit că îi aduc icre în schimb, apoi m-am îmbrăcat şi am ieşit din casă pregătit să îmi continui ziua aşa cum am început şi să încerc să mă schimb măcar un pic în bine. (...)
Mă despart de Jimmy cu speranţa că poate mâine o să reuşesc să fac totuşi o faptă bună şi ajung acasă. Coana Mare mă ia direct din uşa: Mi-ai adus vopsea de ouă? Îi răspund că i-am adus o prăjitură. Uită de ouă şi de drojdie şi înfulecă prăjitura bucuroasă. Mă gândesc acum dacă am reuşit să îi îndeplinesc dorinţa lui Mile. Vă urez succes şi vouă şi să vă ajute Dumnezeu! (Cătălin)


DE POMANĂ
"Azi am împărţit mâncarea pe care mi-a pus-o soţul în caserolă, la birou, că aveam nişte deadline-uri, cu tanti Marga, femeia de serviciu. E slabă şi amărâtă, vai de mama ei! Am şi stat câteva minute de taclale. Mâine îi duc două paltoane care mi-au rămas mici şi o sticlă de ulei ca să-şi mai fiarbă cartofi şi să pună ulei pe ei, că mănâncă numai margarină cu pâine!!! Şi mai fac, promit!" (Carmencita Oros)


"Am dus-o pe Buna la cimitir la Bunu. O tot mint din februarie. Azi am sunat-o şi i-am zis "hai!", cred că a luat pastile de inimă când m-a auzit! Şi am pus-o să se uite la televizor, să vadă povestea lui Mile, că datorită lui a ajuns la cimitir! S-a prins repede şi m-a santajat sentimental cu dorinţa asta, să-i ducem nişte seminţe lu sor'sa, tocmai în Drumul Taberei. Dacă vă spun că m-au păcălit băbuţele mele dragi să dau şi cu grebla şi să le fac două straturi, mă credeţi? Mile, data următoare să ai grijă ce-ţi doreşti că uite, s-ar putea să ţi se împlinească, dar cu preţul spinării mele rablagite! Dumnezeu să fie cu tine!" (Theo)


"Azi am dat de pomană! N-am ştiut ce să fac altceva! Şi chiar am vorbit cu colegii de birou: habar nu mai avem ce înseamnă să faci o faptă bună! Dar o să ne gândim". (Ştefănuţ)


"Ştiu că nu este o scuză să vă spun că sunt plecată de mult din ţară şi nu mai sunt la curent cu ştirile de la ora 5:00; mai ştiu că, nu demult, un amic facebokist îmi scria să-l ajutăm pe MILE! M-am scormonit în sertarul cu amintiri să descopar cine este acel OM care are nevoie de ajutorul nostru. Vag am început să-l profilez şi, interesant, i-am recunoscut vocea stinsă din neguri - este acel Om cu suflet mare! Mi-e greu să spun "a fost", sună aşa straniu şi rece - ca ploaia care cade pe pervaz şi se prelinge spre ce? Am un singur regret - poate aş fi putut să ajut cumva, dar cum oare, când mă desparte o lume de tine. Am fugit din casă până la colţul străzii unde 2 OAMENII stau cu mâna întinsă - change please - le-am dat tot mărunţişul ce-l aveam în buzunare şi le-am spus: "e pentru Mile Cărpenişan!"... M-au privit ciudat şi şi-au văzut mai departe de viaţa lor".(anonim)


ÎNDOSARIEREA FAPTELOR
"N-am contorizat niciodată! Azi de dimineaţă mi-am luat la birou creionul, un A4 şi am scris ce am făcut bun ieri, fără să-mi propun. În seara asta am făcut un A4 şi pentru astăzi, când ştiam că am de împlinit o dorinţă! Am făcut de două ori şi aproape jumatate mai multe fapte bune! Mi-am făcut o mapă pentru A4-urile astea. Nu o să pot scrie în fiecare zi dar, din când în când şi tot merită! Mulţumesc Mile Cărpenişan! Şi ştiu că ţi-ar mai mulţumi şi prietena mea Tanţi, dacă ar ştii că datorită ţie i-am lăsat de tot sarafanul de jeans gri, pe care l-ar purta în fiecare zi dacă s-ar putea! Şi colegii de birou, că le-am dat sâmbăta asta liber, tot ţie trebuie să-ţi mulţumească! Şi tanti Roro, că n-am mai ţipat astăzi la ea să închidă toate geamurile când pleacă din firmă şi... toţi! Şi soţul meu, pentru pastele din seara asta! N-am mai gătit de la masa de Crăciun pentru ei!!!!" (adinuta self)


"Azi l-am înscris pe fiu-meu la Cercetaşi, mă roagă de 6 luni şi niciodată nu am timp:( ...am vorbit cu un portal local de promovare pe internet de evenimente şi vor face un articol (gratuit) pentru programul de voluntariat la organizaţia Cercetaşii. Mile, respect, oriunde ai fi..." (anonim)


"Astăzi am fost la poştă. Doamna de la "ghişeu", deşi ocupată, a fost răbdătoare şi calmă... Aşa că după 10 minute m-am intors cu o floare şi un mulţumesc :-). P.S. Ciudat cât de "neobişnuiţi" suntem cu faptele bune. Spun asta pentru că şi eu m-am tot gândit ieri ce aş putea să fac, şi răspunsul nu prea venea natural... Cred că avea dreptate Mile, dacă nu avem grijă, în curând vom uita cu totul ce înseamnă "bine" sau "bun"... Pace şi lumină pentru Mile". (Ela)


TEMĂ PENTRU ACASĂ 
"Sunt profesor diriginte. Astăzi mi-am provocat clasa, la rândul meu, la fapte bune. 7 zile. Scrise în caietul de română pe ultimele 7 pagini! La finalul orei, i-am văzut că adunau triunghiul de lapte într-o plăsuţă. Erau pentru Vlăduţ, colegul lor care le cere de fiecare dată câte un triunghi în plus, dar nu-i dau cu dragă inimă. Copilul nu este sărac. Este foarte sărac. Trăieşte într-o casă de carton. Azi era bolnav... ei s-au gândit ca şi de foame şi au hotărât să treacă să-i lase plasa cu laptele! I-am pus să citească pe net despre Mile şi Agenţia de împlinit dorinţe! Numai bine vă doresc, dragi agenţi. Iar lui Mile, un vâslaş isteţ, care să-l treacă graniţa dincolo în siguranţă!" (Tamara Cojoc)


"Eu şi colegele mele facem voluntariat la o casă de bătrâni, din când în când! In ultima vreme, păream a nu mai avea răbdare! Mile şi dorinţa lui ne-au amintit de ce suntem acolo atunci când suntem. Toata ziua numai despre asta am vorbit. Mulţumim!" (Ana, Flavia şi Getuţa din Arad)


"Bunica mea e un înger de femeie. I-am povestit de voi şi de campanie, apoi am întrebat-o ce-aş putea face eu şi i-am citit din ce-aţi facut voi! Mi-a zis: "Mergi de aprinde o lumânare pentru omul ăla. Uite cum i-o trezit pe toţi mătur!nd el scările până la etajul 4." M-am dus! Şi am aprins una şi pentru Mama Mie, să o ţină Dumnezeu sănătoasă, să mai facă fapte bune, şi o lumânare pentru mine, să pot învăţa de la dumneaei cum se face. Că asta nu ne învăţa la şcoală! Au uitat şi ei!!!" (Tinel)


"Înlocuitul aruncării cu piatra de o înjurătură se zice că a fost începutul civilizaţiei. Azi n-am pălmuit pe nimeni, da' am înjurat ceva... Mâine mai puţin şi tot aşa, în 7 zile deloc. Sper. Cu excepţia lui Gică care face numai prostii. Da' îl iubesc tare pe dobermanul asta gri urât!". (Nataniel)


O ENCICLOPEDIE ŞI UN PRIETEN
"Am ieşit la curaţenia de primăvară din faţa blocului. N-am făcut-o niciodată, deşi îmi lăsau bileţele, sunau şi mă apostrofau mereu. Azi am ieşit! Pe unii vecini constat că nu-i cunosc! M-am împrietenit cu vecinul de dedesubt şi i-am promis că nu mai merg "încalţată cu tocuri noaptea la 1:00" şi "nu mai dansez cu muzica la maxim la ore imposible". Pe tocuri merge Cora, evident, dar am tăcut! El mi-a zis că "măcar să le mai răresc. Şi-a zâmbit frumos! M-a invitat şi la o cafea". (Paul Vajovschi)


"Mile ne-a readus în minte exerciţiul faptei bune! Azi am respectat regulile în trafic, nu am claxonat, am avut răbdare! Am fost calmă la birou, am dat o mână de ajutor echipei, deşi până acum nu le dădeam decât de lucru. Apoi am luat flori înspre casă şi am făcut un ocol pe la mama, care mereu plânge că nu am timp de ea. Şi cea mai bună faptă pe ziua de astăzi e că i-am dat drumul lui Fifi în scară (pisica unor vecini) pe care, de fel, o cam cotonogesc, că e nesimţită şi pisicoasă! Am zis să treacă de la mine fără un picior în dos azi. Şi mâine." (Tania)


"Nu mă mai opream de câţiva ani să mă uit în jur! Aveam o scuză: coordonez o multinaţională şi nu mai am timp de prostii. Trebuia să îmi menajez neuronii care sunt solicitaţi la maximum! Vă citesc de ceva vreme, doar pentru a îmi mai satisface nevoia de bine. Tot eu. Tot mie! Mi-a plăcut mult eleganta lui Mile C. Mi-a plăcut cum aţi transformat provocarea lui în dorinţa de îndeplinit. Şi ieri am plecat la o oră rezonabilă de la birou, să mă plimb pe străzi ca să fac o faptă bună! În costum... mă simţeam cam prost! M-am oprit lângă o librărie unde un bătrân ponosit aştepa. Ceva! Am intrat! Tot pentru mine, că sunt fascinat de cărţi. Apoi m-am întors la el şi-am povestit. Fusese profesor de matematică, terminase şef de promoţie. Un om lucid, exemplar, logic. Şi eu am terminat matematica! Am vorbit de cărţi. Îşi dorea foarte mult o enciclopedie. Dar era foarte scumpă. Zicea că sta pe acolo, că mai vine o doamnă în vârstă, care îşi cumpără cărţi pe gustul lui, şi îi mai împrumută câte o dată. E sărac lipit pământului, locuieşte în subsolul unei firme a unui fost elev. I-am luat enciclopedia şi ceva de mâncare, să aibă o seară fericită! A zis că Dumnezeu nu doarme niciodată. Că toată primăvara asta o să-l găsesc în parcul de lângă firmă, citind din enciclopedia mare cu coperţi colorate! O să mai trec pe la el. Ne-am împrietenit aşa frumos. A, aseară m-am oprit şi m-am gândit. Prima oară, după mulţi ani! Am constatat că nu mai aveam prieteni. Doar mulţi colegi, subordonaţi prietenoşi şi parteneri de afaceri!" (Octavian)


EXAMENUL DE CORIJENŢĂ
"Am cumpărat cu 20 de lei în loc de 2 lei un bucheţel de brânduşe de la o bătrânică. Şi m-am bucurat de ele foarte tare. :)" (Laura Bogdan)


"Io m-am apucat să fac o treabă de om nebun: vreau să schimb ROMÂNIA! Între timp, am plantat 2 piersicuţi şi îmi pregătesc florile pentru ieşit la curte. De acum încolo sunt sigur că voi trăi în altă ţară, uşor, uşor începem să interacţionăm şi să formăm un curent civic! Mă doare doar că numai în faţa morţii şi a nenorocirilor reacţionăm (deocamdată)". (marro)


"Dragă Mile, pentru ziua de ieri nu mă pot lauda prea tare. Mă salvează doar gândul bun şi preocuparea. Ieri am fost doar "vestitorul", mediul prin care dorinţa a ajuns unde trebuia să ajunga şi, astfel, s-a împlinit. Am fost tare fericită chiar şi aşa. Azi promit să termin ce mi-am propus: să-i trimit lui Sasha (n.r. - un băieţel bolnav de leucemie) ceva... orice. I-am citit (a nu stiu câta oară) povestea şi m-am gândit că cel mai mult mi-ar plăcea să-i citesc. Să-i citesc ore în şir. Seamănă tare cu Dimitri al meu, aşa matur şi poet cum e el. Poate că, într-un fel, toată iubirea pe care am simţit-o eu o să ajungă la el. Poate mă ajuţi tu cu partea asta... Să vedem cum îmi mai oblojesc sufletul azi. Pe mâine, Ela"

"Sunt repetenta la capitolul ăsta, dar mă pun pe învăţat, să nu rămân pe toamnă:)
Sunt repetentă: mereu şi mereu în fata curăţeniei şi bunătăţii lui Toma.
Sunt repetentă: mereu şi mereu în faţa umorului şi inteligenţei Ştefaniei.
Sunt repetenta: mereu şi mereu în faţa seninătăţii Mariei.
Ştefania şi Toma şi Maria sunt copiii mei.
Sunt corigentă în faţa soţului meu, mereu mare, mereu deştept, mereu responsabil, mereu pe fază.
Sunt corigentă în faţa doamnei minunate care stă mult mai mult cu Toma decât stau eu.
Sunt corigenta în faţa sentimentului de Dumnezeu cu care este binecuvântată Iulia, "my person".
Sunt corigentă în faţa modestiei pe care şi-a asumat-o MAMA.
Sunt corigentă în faţa mândriei pe care o simte şi o transmite Tata, când vorbeşte cuiva despre familia lui.
Sunt corigentă în faţa meseriei de pompier la descarcerare pe care o face cu durere şi inima deschisă, fratele meu.
Sunt corigentă în faţa mamei absolute care este Ramona, prietena mea.
Sunt corigentă în faţa amintirii Bunicii Sofia, cea mai harnică şi mai îndemânatică fiinţă din lume.
Sunt corigentă în faţa bucăţii de obuz care locuieşte în obrazul Bunicului Niculae, obraz pe care eu nu l-am mai pupat demult.
Sunt corigentă în relaţia cu: mine însămi şi cu drumul de la mine către mine.
oamenii, cărţile, filmele, cântecele care mă aşteaptă.
faptele bune. (...)" (Oana Bucur)


O VIZITĂ LA ÎNGERI
"Astăzi am îmbrăţisat o mamă care şi-a pierdut fiul. Şi am ţinut-o strâ    ns de mână, ca să simtă că nu e singură acolo, în durerea ei nesfârşită... Restul nu mai contează..." (Ela)


"(...) În faţa blocului în care locuiesc, e o grădină. Şi un felinar. Acolo, pe cutii de carton, la orice oră din noapte, găseşti un om şi un câine. Îmbrăţişati. Câinele şi omul sunt "vagabonzi". Îi ninge, îi plouă, ei sunt împreună. Şi se adoră. Câinelui i se spune "Nevasta". Omul e alcoolic. Cândva, a fost profesor. E greu să vorbeşti cu el, pentru că nu e niciodată treaz. Oamenii râd. Îi evită. Îi ignoră. Eu i-am urmărit şi, v-o spun deschis, când văd ce dragoste îi leagă, mi se umple ochii de lacrimi. Seara, când ajung acasă, intru în alimentară şi le cumpăr câte ceva de mancare. Felul în care acest om îmi mulţumeşte (în numele lui şi mai ales al câinelui), îmi îngheaţă sângele.
Copiii - chiar dacă eu n-am, au alţii :)) Şi trăim vremuri grele. Unii dintre noi suntem nevoiţi să-i spunem copilului - azi n-am cum să-ţi iau "ceva bun". Nu vreau să intru in detalii... în ziua a cincea, am... furat o geantă. Slavă Domnului, nu m-a prins nimeni. Am îndesat în ea dulciuri şi gata, am pus-o la loc. În seara cu pricina ştiu sigur că doi copii rodeau "ceva bun" şi că o mamică lăcrima de fericire văzându-şi splendorile încântate. În ziua a şasea, adica ieri... n-am apucat să mai fac nimic, pentru nimeni. Am ieşit din teatru şi am fugit să-mi văd părinţii pe care nu-i mai văzusem de vreo 10 zile. Mă ardea dorul de ei. Şi eu n-am părinţi, am îngeri. Câte au făcut ei pentru mine, ieri, în două ore, aseară, n-am făcut eu pentru nimeni tot anul. O să încerc azi să-mi fac tema de ieri" (Natalie)


FĂ TU MAI DEPARTE

Primiţi bulgărele de zăpadă şi daţi-l mai departe! Faceţi măcar o faptă bună pe zi!. Şi, aşa cum zice Mile, "vă veţi simţi mult mai lipsiţi de toxinele unei vieţi banale, într-o Romanie de doi lei".

http://www.jurnalul.ro/stire-special/va-provoc-sa-fiti-oameni-540139.html

marți, 30 martie 2010

Amenintarea antenelor



  Radiatiile emise de statiile de emisie-receptie pentru telefonia mobila prezinta grave riscuri pentru sanatate, in special la copii si batrani.
Oamenii care locuiesc in vecinatatea statiilor de emisie-receptie de telefonie mobila prezinta tulburari ale somnului si eruptii, dureri de cap, tulburari cardiace, insomnii, stari de oboseala avansata si iritabilitate, pierderi de memorie si tulburari ale sistemului cardiovascular, printre care se numara distonia neurocirculatorie, hipertensiunea si presiunea arteriala scazuta.
   Cresterea impresionanta a abonatilor a impus extinderea amplasamentelor antenelor de emisie - receptie GSM (microunde) pe blocurile de locuinte si, mai ales, la nivelul apartamentelor situate la ultimele etaje ale blocurilor. Acoperirea cat mai buna cu semnal in zonele locuite este o problema foarte complicata pentru inginerii care raspund de planificarea retelei operatorilor mobili. Nimic din ceea ce este pe hartie nu se potriveste suta la suta in teren, unde apar reflexii, perturbatii si toata gama de bruiaje posibile. O solutie la problema lor este coborarea antenelor spre nivelurile inferioare ale blocurilor pentru o mai buna "penetrare" a cladirilor din jur. Aici incep problemele. Potrivit unui studiu publicat de Active Information Media, persoanele din apartamentele care au pe peretii exteriori astfel de "monstri" au inceput sa se planga ca nu mai merg bine televizoarele, radiourile, chiar si telefoanele mobile (zumzaitul acela clasic), dar, mai ales, sa acuze si stari de oboseala continua, ameteli, dureri mari de cap, lipsa de concentrare, afectarea memoriei etc.

Interesandu-ne despre aceasta situatie, am aflat cateva date de-a dreptul ingrijoratoare pentru sanatatea populatiei afectate. Pentru ca in Romania nu sunt reglementari in privinta amplasamentului antenelor GSM, ca in tarile civilizate (distanta minima de 150 m de scoli, de spitale, si nu se amplaseaza pe blocuri de locuinte etc) companiile de telefonie mobila de pe piata romaneasca liciteaza cu administratorii de bloc si contra unor chirii susbstantiale permit amplasarea unor BS-uri (unitati compuse din mai multe antene de receptie si emisie a microundelor) in detrimentul tuturor locatarilor, pentru ca efectiv acestea sunt un mic Cernobal pentru fiecare locatar.


   Dupa frecventele planificate, un BS poate sa aiba de la un singur transceiver (partea de amplificare pentru o singura frecventa) pana la 16 astfel de frecvente. Pe sosele, unde se folosesc de regula maxim trei frecvente (respectiv trei transceivere), cate una pe fiecare din cele trei zone sectoriale (de 120 de grade) in care se imparte campul geometric de 360 grade, puterea ajunge pana la 500 W pe frecventa, pentru ca se doreste o acoperire foarte mare si de obicei se folosesc si antene combinate, adica transceiverul se afla montat in antena.
Normele de protectie pentru cei care intretin sau monteaza astfel de echipamente specifica clar sa nu se intervina la un BS fara a fi total oprit. Cand ele sunt in functiune nu se sta sub nici o forma in fata antenelor, iar in spatele lor la minim 1,5 m, dar aceasta distanta este pur speculativa fiindca aria de acoperire reala a campurilor periculoase este mult mai intinsa!

  Din informatiile furnizate  de specialisti militari in domeniul comunicatiilor, puterea de emisie a unui transceiver in retelele publice este in medie de 40-47 dBm, echivalentul unei puteri de 20W (puterea de emisie a emitatorului). Puterea radiata de antena variaza in functie de tipul cablului folosit, de castigul antenei si de alte echipamente aflate pe traseul de emisie (amplificator, duplexor etc.), asfel incat puterea maxima radiata de antena poate ajunge, pentru scurt timp, pana la 40W. Din considerente de propagare, puterea radiata de antena scade cu patratul distantei parcurse. In afara zonelor din imediata apropiere a statiilor de baza, puterea radiata de terminal (telefon mobil) este superioara celei propagate de statia de baza.
  Alocarea de frecvente (numarul de canale) este mai mare in orase, folosindu-se o structura celulara, ce permite repetarea frecventelor si folosirea tehnologiei "hopping" pentru a nu se influenta reciproc celulele cu aceeasi frecventa. In afara oraselor alocarea de frecventa este mai redusa. Conform reglementarilor in vigoare, lucrul la mai putin de 1 metru de un element radiant (antena aflata in emisie) este daunator sanatatii. Echipamentele folosite trebuie sa respecte standardele europene in vigoare si sa nu perturbe, prin radiatii parazite, echipamentele electronice care functioneaza in raza de acoperire a BTS-urilor.
  Mai clar au facut cercetari cei de la Institutul pentru Sanatate Publica, cercetatorii de aici analizand cauzele ce pot produce boli asupra utilizatorilor de telefoane mobile, dar si asupra celor care stau in imediata apropiere a antenelor GSM. Studiul releva o incidenta crescuta a simptomelor de ameteala, oboseala, probleme de memorie pentru aceia care stau in imediata apropiere a radiatilor RF.


Efecte asupra sanatatii
Campurile RF penetreaza tesuturile expuse la adancimi ce depind de frecventa - pana la 1 cm in cazul frecventelor utilizate de telefoanele mobile, dar cuprind intreg organismul pentru persoanele care se afla in imediata apropiere a antenelor de emisie-receptie. Energia RF este absorbita in corp si produce caldura, insa procesele termoregulatoare normale ale corpului uman disipa aceasta caldura. Toate efectele expunerii la campurile RF sunt clar legate de incalzirea corpului. In timp ce energia RF poate interactiona cu tesuturile corpului uman la nivele discrete, prezenta puternica a unui camp electromagnetic poate produce efecte nocive, inducand chiar anumiti curenti de foarte mica intensitate in organismul uman, ceea ce ar putea avea, insa, efecte daunatoare la nivel cerebral.
Majoritatea studiilor efectuate au relevat rezultatele pe termen scurt ale expunerii intregului corp la campurile RF, la nivele de expunere mult mai mari decat cele asociate in mod normal cu comunicatiile wireless. Odata cu cresterea tot mai mare a utilizarii telefoanelor mobile a devenit evident faptul ca exista in prezent prea putine studii care sa se ocupe de consecintele unor expuneri localizate la campurile RF (in special in zona capului).
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a aratat ca in acest moment, studiile efectuate in acest domeniu indica urmatoarele:
- Cancerul: evidentele stiintifice curente indica ca improbabil cancerul produs de expunerea la campurile RF, cum ar fi cele emise de telefoanele mobile si statiile lor de baza. Mai multe studii pe animale expuse la campuri RF similare cu cele emise de telefoanele mobile nu au gasit dovezi ale faptului ca aceste campuri RF ar produce cancerul la creier. Trei studii epidemiologice recente nu au putut gasi nici o dovada convingatoare asupra cresterii pericolului aparitiei cancerului, ori a altei boli, in cazul utilizarii telefoanelor mobile.
GSM afecteaza activitatea creierului
Alte riscuri pentru sanatate: oamenii de stiinta au raportat si alte efecte ale utilizarii telefoanelor mobile, incluzand aici schimbari in cazul activitatii creierului, a timpilor de reactie si a programului de somn. Aceste efecte sunt reduse si, aparent, nu au o importanta foarte mare pentru sanatate. Sunt in derulare deja alte studii care incearca sa confirme aceste descoperiri.
Interferenta electromagnetica: atunci cand telefoanele mobile sunt folosite in apropierea unor dispozitive medicale (incluzand aici defibrilatoarele implantate sau anumite dispozitive folosite pentru imbunatatirea auzului) este posibila aparitia unor interferente.

Sfaturile specialistilor
Cand va aflati in masina, nu telefonati fara o antena externa corect conectata, in caz contrar mobilul emite cu putere maxima. Daca nu se foloseste o antena externa, undele radio sunt reflectate de caroserie, iar intensitatea radiatiilor din interior creste semnificativ.
La marginea unui gol de retea, mobilul emite cu putere maxima. Prin urmare, nu va lansati in conferinte telefonice in locurile unde exista probleme de semnal, pentru ca riscati o expunere indelungata la radiatii puternice.
In trenurile care se deplaseaza rapid, mobilul trece permanent de la o statie de baza la alta si emite frecvent cu putere maxima. Daca nu aveti neaparata nevoie de el, opriti mobilul in tren. Daca va aflati intr-un tren rapid, in strainatate, utilizati vagoanele speciale, care sunt marcate pentru mobile dotate cu "repeatere" (dispozitiv care serveste la transmiterea unui semnal radioelectronic, amplificandu-l).
Dispozitive precum "blocatoarele de radiatie" nu sunt deloc folositoare. Materialele folosite pentru a "inghiti" radiatiile nu fac decat sa forteze telefonul sa treaca automat la putere maxima. Veti fi astfel supus unor radiatii de intensitate mai mare.





Aşa că gândiţi-vă înainte să semnaţi ca primaru' şi cât timp/zi utilizaţi telefonul mobil!

sâmbătă, 27 martie 2010

Invierea lui Lazar in texte stravechi


O sarbatorim sambata, 27 martie, si este relatata numai in Evanghelia dupa Ioan. La inceputul lunii martie anul 33, Iisus si ucenicii erau pe malul estic al raului Iordan in jurul orasului Betabara la 4 km nord de Marea Moarta, în tinutul Paraeea al carui tetrarh era Irod Antipa (4 i.H.-39), unul din fiii lui Irod cel Mare (37-4 i.H.). Acolo, in jurul datei de 9 martie Iisus a aflat ca prietenul sau Lazar este bolnav. Lazar, impreuna cu surorile lui care se numeau Maria si Marta, locuiau în satul Betania din Iudeea, al carui prefect era Pilat Pontiu (26-36). In jurul zilei de sambata 14 martie anul 33 Iisus ajunge in Betania si-l invie pe Lazar, care era in mormant de patru zile.
Toata scena învierii este redata în cap. 11. „Si zicand acestea, a strigat cu glas mare: Lazare, vino afara! Si a iesit mortul, fiind legat la picioare si la maini cu fasii de panza si fata lui era înfasurata cu mahrama. Iisus le-a zis: Dezlegati-l si lasati-l sa mearga.” (11, 43-44). Dar oare Lazar era mort în mormant?
Citind tot capitolul 11, ne dam seama ca învierea lui Lazar a fost un act premeditat al lui Iisus. Maria si Marta s-au dus la Iisus si i-au spus ca prietenul lui, este bolnav. La care Iisus a raspuns: „Aceasta boala nu este spre moarte, ci pentru slava lui Dumnezeu, ca, prin ea, Fiul lui Dumnezeu sa Se slaveasca. ” (11, 4). Unii savanti sustin ca Maria Magdalena este aceasta Maria, sora lui Lazar. Apoi, în aceeasi zi de luni 9 martie anul 33, Maria si Marta se întorc în satul Betania, unde locuiesc cu Lazar. În ziua de miercuri 11 martie Iisus le spune ucenicilor ca „Lazar, prietenul nostru, a adormit; Ma duc sa-l trezesc.” (11, 11). Apoi „Lazar a murit. Si ma bucur pentru voi, ca sa credeti ca n-am fost acolo. Dar sa mergem la el.” (11, 14-15).
Iisus si ucenicii pleaca din jurul orasului Betabara, unde erau, traverseaza Iordanul catre vest si în ziua de sambata 14 martie anul 33 sunt la intrarea în satul Betania. Marta îi întampina si Iisus îi zice „Fratele tau va învia.” (11, 23). Dupa aceea Iisus a suspinat, s-a tulburat si a lacrimat ca un om obisnuit stapanit de emotiile de dinaintea reprezentatiei „învierii”, spectatori fiind iudeii care au venit cu Marta si Maria, plus ucenicii, iar scena a fost mormantul lui Lazar. Imediat dupa acest spectacol, Caiafa si Sinedriul au hotarat sa-l ucida pe Iisus.
Cea mai veche Evanghelie canonica este aceea a lui Marcu, scrisa în anul 75, fiind a doua Evanghelie din Noul Testament. În anul 1958 la biblioteca de la Mar Saba a Bisericii Ortodoxe, aflata la 20 km de Ierusalim, s-a gasit copia scrisorii lui Clement din Alexandria (150-215), unul dintre Parintii Bisericii crestine. Catre anul 200 erau în circulatie circa 30 de evanghelii si Parintii Bisericii crestine au început sa selecteze scrierile care vor forma canonul. Noul Testament în forma pe care-l citim noi astazi, a fost definitivat în jurul anului 380.
În acea scrisoare Clement recunoaste existenta Evangheliei dupa Marcu în original din care au fost scoase mai multe versete, iar în urma cenzurarii si adaptarii ei de catre Parintii Bisericii a rezultat actuala Evanghelie dupa Marcu. Adica ceea ce citim noi astazi nu este originalul Evangheliei scris de Marcu în anul 75, ci cea cenzurata în secolul al II-lea. Clement relateaza în scrisoarea sa ca din Evanghelia dupa Marcu în original, a fost scoasa învierea unui „tanar” din Betania. Cu acest episod începea capitolul 10 din Evanghelia dupa Marcu în original scrisa în anul 75, iar dupa anul 100 el a fost scos (expurgat) de un Parinte al Bisericii.
Astazi citim ca, in capitolul 10 se începe cu plecarea lui Iisus din Betabara în Iudeea, dar în original, Marcu a scris între versetul 1 si 3 învierea tanarului din Betania. Relatarea învierii tanarului din Evanghelia dupa Marcu în original este aproape identica învierii lui Lazar din Evanghelia dupa Ioan, ambele petrecandu-se în Betania, dar în Evanghelia dupa Marcu în original numele tanarului nu este mentionat si exista cateva versete în care ni se spune ce a urmat dupa înviere: dupa sase zile tanarul înviat a venit la Iisus „purtand o panza de in pe trupul gol” si a ramas împreuna cu el o noapte, timp în care a fost „învatat... misterul împaratiei lui Dumnezeu”.
În consecinta, învierea lui Lazar este o etapa a unui rit initiatic în care novicele sufera o moarte si o renastere simbolice, înainte de a-i fi încredintate învataturile secrete. Un asemenea rit era prezent în multe dintre religiile practicate în lumea antica egipteana, greaca si romana. Deci Lazar era viu în mormant si astfel se explica de ce el a auzit strigatul lui Iisus, înviind.

Ec. Turcu Vasile
Membru al Academiei de Stiinte New York

Liber la contrabandă. Ţigările şi alcoolul revin în magazinele „dintre vămi”

Liber la contrabandă. Ţigările şi alcoolul revin în magazinele „dintre vămi”
Hotărârea Curţii de Apel Ploieşti de a suspenda executarea Ordinului nr. 202/12.02.2010 al Ministerului Finanţelor Publice, care interzice comerţul cu băuturi alcoolice şi ţigări în magazinele duty-free, a readus forfota în punctele de frontieră de la graniţa cu Serbia. În ciuda filtrelor de poliţie şi gardă financiară care păzesc cu străşnicie ieşirea din Vama Moraviţa, judeţul Timiş, clanurile de interlopi care controlează traficul cu ţigări şi-au făcut, deja, apariţia în zona verde dintre cele două puncte de frontieră, semn clar că mecanismele contrabandei au fost repuse în funcţiune. Zilnic, cărăuşii aflaţi în strânse legături cu angajaţii poliţiei şi ai vămilor introduc în ţară, ilegal, sute de baxuri de ţigări netimbrate, plătind şpăgi cuprinse între 3 şi 5 euro pentru fiecare cartuş.

Mii de baxuri cu ţigări neaccizate vândute în fiecare lună


Deşi cele opt magazine duty-free de la Moraviţa au raportat că, în 2009, media zilnică a ţigărilor  vândute a fost de 800 de baxuri, în zonă se ştie că, în general, puţine au fost săptămânile în care să nu se fi tranzacţionat peste 15.000 de baxuri. „Este o afacere care aduce în diverse conturi, din şpăgi, peste şapte milioane de euro pe lună”, ne-a explicat B.O., unul dintre interlopii care-şi fac veacul în Vama Moraviţa, înmulţind cinci euro, şpaga pe fiecare cartuş de ţigări, cu numărul de baxuri introduse în ţară. Pe de altă parte, comisarul Cornel Iureş, venit recent la conducerea Poliţiei de Frontieră Timiş, a declarat că va lua măsuri urgente pentru „întărirea gratiilor la camera corpurilor delicte din clădirea inspectoratului”, lăsând să se înţeleagă că va păzi mult mai bine produsele confiscate de la traficanţi, iar vigilenţa poliţiştilor din vămi va rămâne la latitudinea conştiinţei profesionale.

Duty-free-urile reintră în „jocul” afacerilor cu ţigări netimbrate

 „Nu comentez hotărârea Curţii de Apel Ploieşti, însă pledez pentru eliminarea produselor de alcool şi tutun din magazinele duty-free. Vom vedea ce se va întâmpla la recurs, însă cred că măsura Ministerului Finanţelor Publice este una perfect justă”, ne-a declarat deputatul timişorean Gheorghe Ciobanu, care, în urmă cu câţiva ani, când se afla la şefia Direcţiei Regionale a Vămilor Timişoara, a fost suspectat că „impozitează” din umbră afacerile cu ţigări. Potrivit bilanţului Poliţiei de Frontieră Timiş, anul trecut au fost confiscate 220.000 de pachete de ţigări de diferite mărci, în valoare de circa 930.000 de lei. Şi Direcţia Regională Vamală Timişoara a stat în calea traficanţilor, capturând 825.000 de pachete, aproape jumătate din cantitatea confiscată în 2008.

Euroavipo, mai tare ca Ministerul Finanţelor


Agentul economic care a reuşit să suspende ordinul Ministerului Finanţelor privind comerţul cu băuturi şi ţigări din vămi este firma Euroavipo, cu sediul în localitatea buzoiană Poşta Câlnău, care are magazine duty-free la Moraviţa, Jimbolia şi Porţile de Fier. Surse neoficiale spun că cel ce oferă protecţie băieţilor din Poşta Câlnău ar fi fostul prim-ministru social-democrat, Nicolae Văcăroiu. Trebuie spus că la procesul câştigat de Euroavipo, apărătorul firmei în instanţă a fost consilierul juridic Cristina Dragnea, nimeni alta decât soţia secretarului general al PSD Liviu Dragnea.
Ideea intereselor şi complicităţilor înalte vehiculate în acest domeniu ne-a fost confirmată de unul dintre timişorenii implicaţi în aceste afaceri. „În urmă cu câţiva ani, am preluat prin contract de concesiune, de la Primăria Moraviţa, un teren în punctul de trecere a frontierei din localitate pentru a-mi construi un magazin duty-free. La câteva zile după ce am început construcţia, terenul mi-a fost ocupat abuziv de reprezentanţii unei firme din Bucureşti, care au încercat să-mi forţeze mâna pentru a renunţa la afacere. Mi s-a spus că am de-a face cu fiul preşedintelui şi că nu ar trebui să mă opun. Nu am cedat nici când am fost ameninţat la telefon de generalul Aurel Neagu, care, la vremea respectivă, conducea Poliţia de Frontieră Română. În cele din urmă, le-am cedat dreptul de folosinţă a terenului în schimbul unei redevenţe lunare importante”, ne-a dezvăluit Ahmad Jabri Tabrizzi, care de atunci a devenit asociat cu patronii lanţurilor de duty-free-uri „GFS”. Alături de acest magazin, în vama Moraviţa îşi mai desfăşoară activitatea alte şase asemenea unităţi comerciale cu regim special, respectiv „Transeuro”, „Euroavipo”, „Andradi”, „DGV”, „Ava Tour” şi, mai nou, „Heinrig”. După cum spun poliţiştii de frontieră, iţele fiecărei firme duc, discret, către persoane extrem de influente din fostele sau actualele structuri de putere ale statului.

Una din două ţigări fumate în Vest este de contrabandă


„Expansiunea fără precedent a pieţei negre a fost cauzată de creşterea abruptă a accizei din ultimul an”, au explicat reprezentanţii celor trei mari producători de tutun de pe piaţa locală, British American Tobacco ( BAT), Japan Tobacco International (JTI) şi Philip Morris (PM) România.
Valoarea ţigărilor de contrabandă este greu de evaluat, însă este estimată la 600-800 de milioane de euro anual pe plan naţional, fiind în continuă creştere. Asta după ce, faţă de ultimul trimestru al anului 2009, când contrabanda cu ţigări reprezenta 22% din totalul pieţei, primele luni ale acestui an au arătat o creştere a acesteia la 36,2%,  iar previziunile pentru acest an indică o cotă de până la 50% în favoarea comerţului ilicit.
Piaţa din vest, alături de cea din sud-vest, este lidera de necontestat a pieţei negre româneşti, ţigările provenind atât din duty-free-uri, dar şi pe filieră sârbă şi din alte surse necunoscute, arată un studiu efectuat de compania Novel Research. Astfel, pe zona de vest, în 2008, rata contrabandei a fost de 40,5%, în 2009 a atins 41,1%, pentru ca în ianuarie 2010 să ajungă la 58%.
La ora actuală, preţul unui pachet de ţigări comercializat legal este între 8,3 şi 10,9 lei, în timp ce un pachet de ţigări de contrabandă costă de la 4,5 lei la 8 lei. În România, un pachet de ţigări din cea mai vândută categorie costă 9,9 lei, în timp ce în Serbia sau Ucraina produsul similar se vinde cu echivalentul a 2,9 lei. Carpaţi-ul nostru, cele mai ieftine ţigări autohtone, costă peste opt lei, pe când în Republica Moldova preţul celui mai ieftin pachet de ţigari este un leu...


Fost şef de tură la Vama Moraviţa şi mai apoi şef peste vămile din vestul ţării, Gheorghe Ciobanu, pledează acum pentru închiderea duty-free-urilor
 

„Nu comentez hotărârea Curţii de Apel Ploieşti, însă sunt pentru eliminarea produselor de alcool şi tutun din magazinele duty-free. Menţinerea lor pe lista produselor comercializate în punctele de trecere a frontierei păgubeşte statul cu milioane de euro, reprezentând neplata accizelor la aceste mărfuri. Cred că măsura impusă de ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, pe care o regăsim în Ordinului nr. 202/12.02.2010 al Ministerului Finanţelor Publice, este una justă, în condiţiile în care, pentru bugetul statului, vânzarea de ţigări şi alcool în magazinele duty-free nu se justifică din punct de vedere economic. Spre exemplu, în ianuarie 2007, închiderea celor cinci duty-free-uri de la Cenad, de la graniţa cu Ungaria, a dus la scăderea veniturilor autorităţii vamale cu doar un procent. Practic, odată cu aplicarea aceastei măsuri, ar dispărea şi virusul corupţiei din punctele de frontieră...“.


Nicolae Stoican, director adjunct la Direcţia Regională Vamală Timişoara, susţine că în 24 de ore în duty-free-uri s-au vândut doar 51 de baxuri

„S-au luat măsuri prin ordinul ministrului de a scoate din lista de produse care se comercializează în duty-free-uri ţigările şi băuturile. Între timp, o firmă a câştigat în instanţă suspendarea aplicării ordinului şi acum  ceilalţi aşteaptă să vadă dacă li se aplică această suspendare şi lor. Aşteptăm să vedem ce hotărăşte instanţa. Acum Ministerul Finanţelor a înaintat recurs şi aşteptăm să vedem ce hotărăşte Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Eu pot să vă spun ce intră în Timiş prin free-shop-uri, dar e posibil să intre marfă de contrabandă şi prin alte părţi. Noi am descoperit în piaţă, de exemplu, ţigări din Ucraina sau de producţie Yugoslavia. Sursa, evident, nu e doar cea din free-shop-uri. În ultimele 24 de ore, de pildă, la Moraviţa, s-au vândut 39 de baxuri în 9 magazine de tip dutyfree. În acelaşi interval la Jimbolia s-au vândut 12 baxuri. În momentul de faţă e o perioadă de tatonare. Se aşteaptă să se vadă care va fi reglementarea juridică în viitorul apropiat. Bănuiesc că dacă Ministerul Fnanţelor va câştiga recursul şi aceste două produse vor fi scoase din lista mărfurilor care se vând în duty-free-uri atunci, probabil, magazinele se vor desfiinţa. Nu ştiu dacă se construiesc altele la Moraviţa, poate se construiesc... ce să le faci... Sunt agenţi economici angrenaţi în activităţi comerciale.”


Autor: Gheorghe Ilas (gigi.ilas@opiniatimisoarei.ro)

Administrarea afacerilor publice in gandirea poetului national Mihai Eminescu


mihai-eminescuDomeniul politic, practica guvernarii, sunt prezente in aria de preocupari a tuturor marilor spirite ale umanitatii, indiferent in ce ramura a stiintei s-au afirmat si si-au canalizat eforturile creatoare. Aceasta dintr-un motiv extrem de simplu: orice act de creatie stiintifica, culturala, artistica etc. este menit sa faca viata omului mai buna, mai frumoasa, mai plina, mai interesanta etc. Atingerea acestui scop tine, insa, in mare masura, de modul cum este guvernata societatea.
Mai ales in momente de instabilitate politica si institutionala cand administratia se dovedeste incapabila sa gestioneze domeniile vitale pentru prezentul si viitorul unei natiuni, oamenii de spirit, oamenii de factura umanista, mai ales, nu pot ramane indiferenti fata de ceea ce se intampla cu tara lor, fata de modul cum este carmuita societatea. Fie ca se implica direct in actul de guvernare, asumandu-si riscurile inerente unor astfel de actiuni, fie ca incearca sa-l influenteze cu personalitatea lor, cu opera lor, cu mesajul lor. Acesta, cred, ca este si motivul pentru care Eminescu, geniul poeziei universale, luceafarul poeziei romanesti, nu s-a limitat doar la a scrie versuri. El s-a aplecat, cu multa daruire si chiar cu o oarecare responsabilitate si datorie fata de neamul sau, si asupra problematicii guvernarii, a organizarii si functionarii institutiilor statului, elaborand concepte doctrinare demne de toata admiratia.
Opera lui publicistica, rezervata unor analize de mare profunzime si realism asupra vietii politice si a problematicii guvernarii este la fel de vasta ca si cea poetica. Daca avem in vedere ca o asemenea tematica ocupa un loc generos chiar si in poemele sale, vom constata ca aceasta preocupare n-a fost deloc una secundara in viata si creatia sa atat de tumultuoasa si de prolifica intr-un spatiu existential atat de scurt. Doar enumerand cateva din aceste studii cred ca ne putem da seama de importanta pe care poetul a acordat-o domeniului politic si cat de mult l-a preocupat viata romanilor, militand incisiv  pentru ameliorarea actului de guvernare, in care el vedea radacina relelor si nedreptatilor din tara.
Iata, deci, cateva din aceste studii: Politica orientala in veacul al VIII-lea; Drepturile romanilor; Marile puteri incalca tratatele internationale; Forta dreptului fata cu dreptul fortei; Dreptul nostru istoric; Reactie si liberalism in Romania; Imbunatatirea starii romanilor; Lupta dintre liberali si conservatori; Misiunea noastra ca stat; O lovire de stat; Trecutul partidelor noastre; Lupta noastra; Conditia existentei noastre: echilibru intre puteri; Idealul unui om de stat; Rivalitatea politica si economica; Arta guvernarii
Eminescu a trait intr-o perioada in care statul roman, nascut, nu de putin timp, in urma actului istoric al unirii celor doua principate, Moldova si Tara Romaneasca, dar, mai ales, din reformele realizate de domnul unirii, Alexandru Ioan Cuza, fata de care poetul a nutrit o pretuire fara seaman, incerca sa-si dezvolte si sa-si intareasca institutiile pe baza regulilor guvernamantului democratic. Un obiectiv foarte greu de atins, in primul rand datorita practicilor medievale ale trecutului, adanc inradacinate in mentalitatea si conduita politica a multora dintre contemporani, aspiranti la functii publice si apoi, din cauza imixtiunilor puterilor straine in treburile interne ale tanarului stat, unde voiau sa-si conserve privilegiile si sa mentina in continuare controlul asupra factorilor interni de putere, motiv pentru care incercau, pe toate caile, sa impiedice procesul de consolidare si intarire a noilor institutii administrative. Perioada domniilor fanariote, care, in marea lor majoritate, se dobandeau „fie prin conspiratii interne, fie prin intrigi si tocmeli la Constantinopole”1, dupa cum relateaza insusi Mihai Eminescu intr-unul dintre articolele sale politice, a lasat urme adanci in mentalitatea exponentilor locali ai puterii, precum si in perceptia de catre populatie a serviciului public de autoritate. 
Chiar daca prin Conventia de la Paris, imbunatatita substantial prin Statutul Dezvoltator al lui Cuza, ni se stabilise „pentru prima oara regimul parlamentar, sistemul reprezentativ, cu suprematia majoritatilor, cu ministri responsabili, cu organizarea partidelor, luptand pentru idei cateodata, pentru putere totdeauna”2, totusi nu se putea astepta, intr-un timp atat de scurt, ca practicele de tip fanariot ale guvernarii sa fie abandonate si sa lase loc principiilor si regulilor democratice. Cu toata vointa si indrazneala Domnului Unirii, Alexandru Ioan Cuza, si al sfetnicilor sai apropiati si cu gandire progresista, care au reusit totusi sa puna bazele institutionale ale statului roman modern, metehnele vechiului sistem de guvernare n-au putut fi dezradacinate, asa dupa cum s-a dorit si dupa cum reclama nevoia de progres a societatii romanesti. Ele au continuat sa persiste inca multa vreme si sa constituie o frana in procesul de modernizare a statului si a societatii. N-am gresi cu nimic daca am afirma ca si astazi mai sunt sesizate in conduita guvernantilor astfel de practici, cum ar fi servilismul fata de anumite puteri straina, gestionarea in propriul interes a functiei publice, tentatia tradarii, ignoranta si chiar dispretul fata de interesele si drepturile maselor largi de cetateni etc.
Si astazi, citandu-l pe Eminescu, se dobandesc posturi publice, chiar guvernamentale, prin „intrigi” si „tocmeli”, de aceasta data nu la Constantinopole ci la alte centre de putere straine. Insistand asupra rolului partidelor in viata politica, Eminescu mai intai le defineste, aratand ca prin partid „se intelege o grupare a unui oarecare numar de oameni facand parte dintr-o adunare legiuitoare, care se conduc de aceleasi idei si cari cauta a obtine majoritatea in tara si in adunare pentru programul lor, spre a putea in numele acelei majoritati pune in practica teoriile politice”.3
Prin urmare, „nu poate fi o cestiune de partide intr-o tara care nu se bucura de regimul reprezentativ si parlamentar”.4 Dar nici in vremea lui si, din pacate, nici astazi, dupa mai bine de un secol si jumatate, asa zisele partide nu se calauzesc, uneori nici macar teoretic, dupa aceste principii si reguli. Ce alt exemplu mai edificator, in aceasta privinta, ar putea fi invocat pentru sustinerea acestei constatari decat balciul alegerilor prezidentiale de la sfarsitul anului trecut. Nu confruntare politica democratica, nu programe realiste pe care masele sa le inteleaga, nu comunicare sincera in privinta intentiilor si scopului pentru care s-a solicitat votul alegatorilor.
Nici unul dintre candidatii cotati cu sanse de reusita la aceste alegeri nu s-a invrednicit sa vina in fata poporului cu un mesaj sincer si cu un program care sa cuprinda solutii realiste, organic integrate in orizontul de asteptare al maselor si, mai ales, gandite cu intentia  de a fi duse la indeplinire. Toate strategiile de campanie electorala ale acestor candidati s-au bazat pe tehnici de manipulare, inselare si pervertire a electoratului. S-a vazut clar, atat din conduita teatralizata a candidatilor precum si din actiunile stafurilor lor de campanie ca nu au nici cea mai vaga intentie de a se angaja cu raspundere in serviciul interesului public. Eminescu s-a dovedit un condei extrem de aspru in demascarea acestei maniere de a guverna, dand in vileag nenumarate cazuri de coruptie si fraude savarsite de acei „oameni care vad in stat un mijloc de a face avere de-a-si castiga nume, de-a ajunge la ranguri si demnitati”.5
Multe dintre aceste analize pot constitui si astazi adevarate rechizitorii pentru ceea ce se intampla in zona afacerilor publice. S-au reactivat cu prea multa usurinta naravurile, as spune de tip medieval, pe care le-a blamat si Eminescu la timpul sau. Prea multa necinste si nepricepere se intalneste si astazi in guvernarea tarii, iar urmarile, nu numai ca ne afecteaza prezentul, dar ne inchid si perspectivele unei evolutii spre normalitate. Masura intregii guvernari este data de starea economica, culturala si spirituala a poporului. „De cand lumea – spune Eminescu – nu s-a vazut ca un popor sa stea politiceste sus si economic jos; amandoua ordinele de lucruri stau intr-o legatura stransa; civilizatia economica e muma celei politice”.6
Iata, deci, adevarata masura a eficientei actului de guvernare. Cati dintre guvernantii nostri de dupa 1990 ar accepta sa se confrunte cu o asemenea masura? Nu numai economic unde, intr-adevar, declinul depaseste orice inchipuire, dar si din punct de vedere cultural, spiritual, al sigurantei nationale, al ordinii publice si, in general, a tot ce tine de viata omului si a comunitatii, regresul este indiscutabil. Eminescu nu se pronunta pentru un liberalism excesiv, justificandu-si critica pe ideea ca societatea nu poate sa lase pe seama oricui prestarea anumitor servicii de interes public, servicii care ar trebui sa raspunda unor rigori si exigente, astfel gandite incat sa devina repere valorice pentru intreaga societate.
„Scoala? Libertatea invatamantului. Fiecare – fie ori nu calificat – are dreptul de a deschide scoli si de-a instrui generatii intregi in lucruri ce el nu le stie. Biserica? Nu este o institutie istorica a nationalitatii ci...treaba comunei. Fiecare e liber de-a avea morala care-i convine, chiar daca ea e imorala. Meserie? Fiecare e liber a o profesa, chiar carpaci fie si a concura in mod neonest pe meseriasul cu zeci de ani cu deprindere industriala care-si pune nu numai munca, dar chiar onoarea profesiei in lucrurile ce le produce.”7
Acelasi „liberalism primitiv”, de care vorbea si Eminescu la timpul sau, s-a raspandit cu prea mare repeziciune in societatea romaneasca postdecembrista si in numele unei asa zise „libertati descatusate” foarte multi indivizi si-au asumat dreptul de a face ce vor, de a se comporta cum doresc,  dand frau liber propriilor porniri instinctuale, fara sa mai tina seama de faptul ca, traind in societate, omul trebuie sa-si cenzureze actiunea atat spre binele sau cat si al comunitatii careia ii apartine. Acest tip de liberalism a devenit un factor de stimulare a comportamentelor decadente, a egoismului, desfraului, lacomiei, imoralitatii etc., subminand, astfel, unitatea si coeziunea poporului.
Rezultatul este la indemana oricui sa-l constate: am ajuns o tara prabusita, nu numai economic, ci si in privinta invatamantului, a culturii, a vietii spirituale, a patrimoniului etc. Poate ca cel mai grav lucru care s-a produs in anii din urma nu este altul decat faptul ca ne-am degradat ca popor. Orice s-ar spune acest fapt este destul de vizibil. Excesul de liberalism din zilele noastre, intretinut si stimulat, din cate se pare, de anumite forte interesate sa ne slabeasca din ce in ce mai mult, a degenerat in libertinaj, cea mai afectata fiind tanara generatie. Si in privinta scolii viziunea Poetului a fost una extrem de realista si de luat in seama de asa zisii reformatori ai invatamantului de astazi. „...pentru a ajunge la maturitate – spune Eminescu - se cere educatie. Precum copiii nu pot fi in scoala absolut liberi, ci trebuie sa invete, trebuie sa se supuie disciplinei, trebuie sa se deprinza a face singuri temele si socotelile pe cari numai profesorul le stia mai nainte...”8
Dar ce se intampla astazi cu invatamantul romanesc ne arata ca acesta se indeparteaza tot mai mult de principiile pe care Eminescu le-a formulat cu autoritatea geniului sau si, mai ales, cu grija si raspunderea fata de viitorul acestui neam. Fenomenul degradarii pe ansamblul sau ne de gandit ca sunt actiuni premeditate prin care se urmareste, printre altele, instrainarea tinerei generatii de valorile noastre nationale. Efectele sunt deja usor de sesizat. Intr-un proces de asa-zisa democratizare a invatamantului, autoritatea scolii a decazut, ajungandu-se ca in multe privinte actul decizional sa fie transferat asupra elevilor sau studentilor.
Se intelege ca, pe aceasta cale, multe dintre obligatiile lor scolare si-au pierdut din importanta, fiind tratate ca activitati benevole, iar prin asa zisa reconsiderare a relatiei profesor – elev sau student au fost incitate elementele recalcitrante din randul tinerilor sa provoace acte de dezordine si nesupunere. In unele din lacasurile institutiilor de invatamant  se petrec chiar lucruri abominabile care, datorita mediatizarii, au ajuns sa creeze o stare de ingrijorare atat din partea tinerilor cat si a parintilor. Desi degradarea invatamantului se accentueaza pe zi ce trece, nimeni nu-si asuma insa vreo responsabilitate.
Ca intr-un carusel al desertaciunii titularii acestui portofoliu, multi dintre ei neavand nici o legatura profesionala cu domeniul, o dau inainte cu „reforma” si toate aberatiile lor, desi produc efecte catastrofale, sunt considerate masuri de stimulare a progresului si a performantei in invatamant. Toti vorbesc de situatia dezastruoasa in care se gaseste invatamantul romanesc, insa masurile pe care le iau, in loc sa duca la o ameliorare a situatiei existente, din contra adancesc si mai mult prapastia. 
Daca avem in vedere ca la aceasta stare de lucru se asociaza si decadenta din mediile extrascolare, unde bantuie fel de fel de curente care le inoculeaza tinerilor comportamente huliganice, cu excese de violenta, demobilizandu-i, totodata, de la eforturile pe care ar trebui sa le depuna pentru a invata si a se pregati, ne facem o imagine deloc optimista cu privire la calitatea generatiei care va prelua destinele acestei tari. Aproape in toate domeniile s-au incercat fel de fel de asemenea formule straine, sub presiunea unor organisme internationale, adevarate centre de putere mondiala, iar rezultatele, dezastre incontestabile, sunt la indemana oricui sa le constate.
Eminescu, ca de alt fel toti marii oameni de spirit pe care ia avut neamul romanesc, s-a pronuntat categoric impotriva acestei modalitati de a guverna, respectiv printr-o politica straina de  realitatile noastre interne. „Natura poporului – spune Eminescu – instinctele si inclinarile lui mostenite, geniul lui, care adesea, neconstiut, urmareste o idee pe cand tese la razboiul vremii, acestea sa fie determinante in viata unui stat, nu maimutareala legilor si obiceiurilor straine. Deci, din acest punct de vedere, arta de a guverna e stiinta de-a ne adapta naturii poporului, a surprinde oarecum stadiul de dezvoltare in care se afla si a-l face sa mearga linistit si cu mai mare siguranta pe calea pe care a apucat.....nu reforme introduse in mod clandestin, necerute de nimeni sau vulgarizate ca o marfa noua sau ca un nou spectacol.”9
Eminescu n-a fost si nici nu putea fi indiferent fata de soarta neamului sau. Spiritul sau luminat i-a permis sa inteleaga fenomenologia sociala si politica, mecanismele guvernarii, problematica atat de nebuloasa a intereselor ce se confruntau in arealul puterii. Prin urmare, analizele lui s-au dovedit a fi adevarate rechizitorii de condamnare a celor care isi adjudecau puterea pentru a-si satisface propriile interese sau de partid, inseland increderea maselor prin invocarea demagogica a principiilor democratice de guvernare. 
„Daca noi ne-am preocupa numai de interesul de partid – spune Eminescu – si n-am prevedea ca dezastrele financiare si economice ce ameninta tara au sa cada mai mult asupra celor nevinovati decat asupra celor vinovati, am putea sta nepasatori in fata operei de distrugere a ordinii politice si economice, intreprinsa si continuata cu atata staruinta de catre puternicii zilei. Situatia insa e prea grava ca sa nu denuntam tarii pe aceia cari sunt adevaratii vinovati si, plini de incredere in simtul desteptat al tuturor oamenilor de bine, credem ca lumina va creste mereu pana ce adevarul se va deosebi de minciuna.”10
Din cate se vede, Eminescu era optimist si increzator in indreptarea lucrurilor, ceea ce il mobiliza sa lupte impotriva nedreptatilor si a relelor politice, sa-i demaste pe cei care prejudiciau interesul public, uneori cu implicatii deosebit de grave pentru viitorul natiunii. Pastrand proportiile, am putea spune ca problemele actuale ale guvernarii Romaniei poarta, inca, pecetea timpului pe care-l demasca Eminescu si, din pacate, institutiile de putere ale satului nu prea au progresat pe calea democratizarii, iar viata politica devine tot mai mult un domeniu de confruntare a intereselor de grup in detrimentul celor nationale. Poate din aceste motive, oamenii de bine din Romania contemporana si ma refer la cei cu o pregatire solida si cu pricepere, experimentata in diverse domenii de interes si utilitate publica, cu o morala sanatoasa, iau distanta de politica, desi insatisfactia si dezgustul fata de ceea ce se intampla in sferele puterii le incearca si ei ca, de alt fel, marea majoritate a populatiei. Se pare ca, deocamdata, noi nu ne invrednicim de aceeasi incredere pe care o avea Eminescu in viitorul Romaniei.
Sa speram, totusi, ca este o stare trecatoare si sa nazuim ca acea lumina in care credea si Eminescu ne va ajuta si pe noi sa gasim calea spre adevar si dreptate. Opera politica a Luceafarului poeziei romanesti, dupa cum am mai subliniat, este impresionant de vasta si, in acelasi timp, surprinzator de actuala. Textele pe care le-am selectat, pentru a sublinia actualitatea gandirii sale politice, cred ca ne conving de aceasta realitate. Dar nu numai atat, ele cred ca ne conving si de valoarea exceptionala, teoretica si practica, a acestei opere. Cunoscator profund a ceea ce a creat mai de pret gandirea umana in domeniul filozofiei politice, Eminescu a realizat, la randul sau, o opera care, prin valoarea ei exceptionala, poate intra in panteonul de aur al culturii universale.
Actualitatea operei sale politice ne mai lamureste insa un lucru si anume motivul pentru care anumiti indivizi, ajunsi pe cai oculte in sferele puterii dar care sunt ostili neamului nostru, servind interesele acaparatoare ale unor puteri straine, incearca, pe diferite cai, sa-l defaimeze, sa-i minimalizeze personalitatea. Ei cred ca in felul acesta opera eminesciana va pierde in credibilitate si nu va mai avea forta de persuasiune si cultivare a spiritului national, pe care-l vad ca un obstacol in realizarea intereselor lor oculte. „Eminescu trebuie contestat si demitizat – trona categoric, un anume Cezar Preda, lacheu patentat din grupul „elitist” de care s-a inconjurat presedintele, – dar nu pentru rudimentele sale de gandire politica. Din acest punct de vedere, el e realmente nul.”11
Deci „Eminescu trebuie demitizat”! Si poate ca acest lucru trebuie facut cat mai repede, dupa cum lasa sa se inteleaga stilul categoric in care ni se cere acest lucru. Vedeti cum se demasca nemernicii!? Nu mai au rabdare. Le sta Eminescu in cale si  nu-si pot definitiva planurile diavolesti. Un alt individ, tot din sferele puterii, un antiroman declarat, dar, culmea, director al Institutului Cultural Roman, l-am numit pe d-l Horia Roman Patapievici, isi permite si el sa-l atace pe Eminescu,  afirmand ca acesta „nu ne mai poate aparea decat ca exasperant de invechit… Iar cultura din ultimii ani, in lupta pentru integrarea europeana, nu doreste decat sa scape de tot ce este „invechit”- adica sa fie progresista. Pentru nevoia de chip nou a tinerilor, care in cultura romana de azi doresc sa-si faca un nume bine vazut in afara, Eminescu joaca rolul cadavrului din debara.”12
Articolul cu pricina a provocat aprinse dispute in presa romaneasca. Marea majoritate a reactiilor au fost de condamnare a acestui atac obraznic, ceea ce l-a determinat pe autor sa-si „clarifice” punctul de vedere, incercand  sa induca ideea ca a fost gresit inteles. Nu! N-a fost gresit inteles. Opinia individului nu este una singulara, accidentala. Ea se inscrie intr-un plan mai amplu de demitizare a celui care intruchipeaza esenta spiritualitatii romanesti, sau dupa cum spunea Titu Maiorescu „cea mai inalta incorporare a inteligentei romanesti”.
Obstacularea promovarii in strainatate a operei lui Mihai Eminescu, precum si a altor corifei ai culturii nationale, atribut al ICR al carui buget, surprinzator, creste de la an la an si al carui director este tocmai d-l Patapievici, sa intelegem ca ar fi tot o chestiune de perceptie? Sau faptul ca in programa scolara Eminescu este tot mai cenzurat, pana ce, doamne fereste, va disparea de tot, sa fie o problema ce tine de modernizarea invatamantului, dupa niste proiecte pe care o parte dintre noi ne incapatanam sa nu le acceptam? Sau defaimarea altor valori nationale, sub patronajul aceluiasi ICR, sa fie oare „manifestari artistice” contemporane al caror mesaj noi nu-l intelegem? Nu! Il intelegem foarte bine. Sunt incercari disperate ale celor crescuti si dresati intr-un mediu ostil poporului roman de ne eroda si submina identitatea nationala si dreptul istoric de a ne pastra traditiile, cultura, de a ne educa tanara  generatie in spiritul apartenentei la acest neam. Le spunem tuturor acestor detractori ca spiritul eminescian nu este antieuropean si, prin urmare, al cultiva si, mai ales, a educa tanara generatie in acest spirit nu reprezinta un obstacol in calea integrarii noastre europene, inclusiv pe linie culturala.
Eminescu s-a dovedit a fi mult mai european decat unii activisti de astazi ai europenismului, numai ca el n-a inteles comuniunea ca un proces de renuntare la identitatea nationala. Din contra, dragostea lui de neamul din care s-a plamadit s-a facut simtita si in aceste analize, prin evidentierea patrimoniului etno-cultural, geografic si istoric cu nimic mai prejos ca cel al altor natii, patrimoniu care ne da dreptul si ne obliga in acelasi timp sa ne cultivam si sa ne afirmam identitatea, nu intr-o maniera exclusivista, xenofoba. Nu, Eminescu n-a fost nici xenofob, nici antisemit.
A fost insa nationalist, afirmandu-si cu mandrie identitatea si militand ca poporul sau sa nu fie batjocorit, sa nu devina o natiune secundara intr-o familie europeana. Tot felul de intrigi se tes si astazi pentru a ne minimaliza rolul pe care meritam sa-l avem pe scena vietii politice internationale „Nenorocitele astea de tari ale noastre – spunea Eminescu la vremea lui - sunt demult, dar mai cu seama de la fanarioti incoace, scena unui joc de intrigi internationale, cari se tes, se incalcesc, dar din nenorocire se discalcesc totdeauna in defavorul lor si mai cu seama a elementului romanesc din ele”13
Nu cumva asa se petrec lucrurile si astazi? Nu cumva interesele ce si le disputa marile puteri in spatiul geografic al Romaniei, cu complicitatea condamnabila a oficialilor romani, a caror autoritate se bizuie  mai mult pe sprijin extern decat intern, reprezinta una din cauzele fundamentale ale decaderii tarii? In concluzie, cred ca avem datoria, cel putin cei care mai credem in romanism, cei care mai simtim ca apartinem neamului romanesc si ne mai incearca vreun sentiment de mandrie nationala, cei care constientizam ca atacurile impotriva identitatii noastre nationale nu sunt deloc o himera, sa-l aparam pe Eminescu.
Avem nevoie de Eminescu, avem nevoie de spiritul sau nealterat. Spiritul sau este pavaza noastra si, din pacate, acest lucru il stiu mai bine neprietenii nostri. Cred ca ar trebui sa incetam a ne mai tangui si sa trecem la actiuni mai hotarate. Sa militam pentru a-l reaseza pe Eminescu in locul pe care-l merita si, in primul rand, in tot ceea ce inseamna invatamant. Degeaba ne straduim noi sa cultivam spiritul eminescian in festivitati care devin din pacate din ce in ce mai restranse, daca tanara generatie continua sa fie intoxicata cu invatatura internationalista sau, mai nou, globalista, in genere potrivnica identitatii de neam.
Eminescu nu trebuie sa lipseasca, nu numai din manualele de literatura romana, dar si din cele de filozofie, istorie, geografie, astronomie, stiinte politice, juridice, diplomatie etc. Dar, din cate se constata, si din cele de literatura se straduie adeptii globalismului sa ni-l scoata. Nu multe popoare se pot mandri cu un asemenea geniu. Noi nu ne invrednicim nici macar sa-l cinstim cum se cuvine. Si avem atata nevoie de el! Neprietenii stiu de ce. Tocmai din acest motiv cauta sa ni-l defaimeze, sa ni-l demitizeze. Cred ca ar trebui sa regretam ca nici generatia noastra n-a reusit sa faca Romania pe care si-a dorit-o, cu atata ardoare, Mihai Eminescu, cel mai mare poet al neamului nostru, dar si cel mai sincer si mai statornic iubitor de neam.
Macar sa nu ne abandonam datoria de a milita continuu pentru a-i pastra neintinata memoria si a-i cultiva spiritul si sa facem in asa fel incat detractarile impotriva lui sa ramana fara audienta si totodata sa devina condamnabile pe arii sociale din ce in ce mai extinse. Sa militam, in primul rand, ca Eminescu sa-si redobandeasca locul cuvenit in programele scolare, pentru ca fara el tanara generatie va continua sa rataceasca, iar peste ani nu va mai avea nici macar cine sa-l apere. 

Scris de Conf. Univ. Dr. Alexandru Amititeloaie- Iasi