marți, 17 martie 2009

Analistul economic Ilie Şerbănescu: Împrumutul la FMI destinat să salveze nişte firme străine


Viitorul acord cu Fondul Monetar International (FMI) nu semnifica altceva decât împrumutarea, de catre statul român, şi deci, cu plata din partea contribuabilului, pentru a salva nişte firme straine din România, a afirmat analistul economic Ilie Şerbanescu, pentru Radio România Actualitati.
"Nici statul român nu este îndatorat, nici firmele cu capital românesc nu sunt îndatorate în strainatate, nici populatia nu e îndatorata în strainatate. Populatia este îndatorata pe piata interna, fata de nişte banci care actioneaza pe piata interna. Deci daca se iau bani, de oriunde s-ar lua, de la FMI, de la UE, de la BERD, este de a acoperi nişte gauri produse de capitalul strain. Asta nu e o pozitie confortabila şi chiar nu înteleg de ce populatia sa plateasca pentru nişte datorii facute de nişte firme straine", a aratat Şerbanescu.

Potrivit acestuia, autoritatile române accepta sa se împrumute de la FMI pentru ca sunt şantajate. "Daca nu se împrumuta de la FMI, desfiinteaza leul, desfiinteaza tot în România. Dar jaful l-au facut firmele straine", a mai spus analistul citat.

Autoritatile de la Bucureşti discuta, în aceste zile, cu Comisia Europeana, cu Banca Mondiala, cu Banca Europeana pentru Reconstructie şi Dezvoltare şi cu Fondul Monetar International, în vederea asigurarii finantarii externe a României.

În cazul în care va fi convenit, acesta ar fi cel de-al 11-lea acord încheiat de România cu Fondul Monetar International.
Dupa 1990, România nu a reuşit sa finalizeze decât un singur acord cu Fondul, cel derulat în perioada 2001 - 2003.

Un comentariu: