joi, 12 martie 2009

APA TRECE - PODUL RAMANE - OAMENII ASTEAPTA





Scriu aceste randuri intr-o stare de nervozitate pricinuita de autoritatile locale,Ghilad si Giulvaz,care de decenii la rand nu sunt in stare sa rezolve o problema primordiala, adica calea de acces spre satul GAD.
O mica istorie a acestui sat: -Pe teritoriul satului s-au descoperit urme ale locuirii din epoca bronzului. Traditia orala sustine ca pe acest loc s-a înfruntat principele Glad cu ungurii, pe la 895. Satul s-ar fi înfiintat dupa retragerea armatelor, fiind numit în cinstea principelui.

Primele mentiuni documentare despre localitate sunt evidentele dijmelor papale care dateaza din perioada 1332 - 1337. În perioada ocupatiei turceşti a Banatului, a fost locuita, pentru ca la conscriptia din 1717 - anul cuceririi Banatului de catre austrieci - sa apara mentionata cu 30 de case. Atunci apartinea districtului Ciacovei. Pe harta contelui Mercy, din 1723, Gadul este mentionat ca sat locuit de români.

Un eveniment important pentru sat a avut loc în 1788, atunci când împaratul Iosif al II-lea şi principele Francisc, aflati în drum spre Belgrad (cu ocazia asediului acestuia), au poposit în Gad, în casa lui Petru Miloş. Pentru ospitalitatea de care a dat dovada, lui Petru Miloş i-a fost daruit un armasar de rasa de la Mezohegyes.

În secolul XIX a avut mai multi proprietari. Ultimii dintre aceştia au fost Hugo şi Bela Gudenus. Conacul Gudenus s-a pastrat pâna azi.
În Gad se gaseşte conacul „Gudenus” care dateaza de la începutul secolului XIX. Acesta face parte din patrimoniul istoric national.
Acesti oamenii care cate odata sunt izolati in proportie de 100%,vor ca acuma in secolulu 21 cand altii zboara in cosmos ca turisti,sa se ia masuri in privinta refacerii acestui pod.
Trag un semnal de alarma, tuturor, celor care pot sa ii ajute pe acesti oamenii sa faca demersuri la cele doua primarii(Ghilad si Giulvaz),sa o faca cat mai repede posibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu