joi, 5 martie 2009




Au trecut două campanii fulminante. Una pentru primăria Timişoara şi consiliul local şi cea mai recentă, pentru fotoliile de piele din Parlamentul României. Ştiu chiar şi copiii mici, banii de campanie sunt 90% bani negri sau, cu indulgenţă, gri. În campanie se produce ce nici cu gândul nu gândeşti: bannere, eşarfe, mape, broşuri, fluturaşi, afişe şi mash-uri şi, pentru ca toate acestea să existe, politicianul şi gaşca sa de strategi au nevoie de doi sclavi esenţiali: fotograful şi graficianul. Bineînţeles, orice campanie are învinşi şi câştigători. Între învinşii de la parlamentare şi nişte fotografi săraci şi cinstiţi din Timişoara, ţepuiţi precum glanetaşul la drumu’ mare, de către un mare partid: PSD.
Dar care este filmul pervers al evenimentelor? Prin toamna anului trecut, înainte de parlamentare, mulţi dintre politicieni au hotărât să nu mai arunce cu bani în fotografi şi graficieni profesionşti şi s-au apucat, româneşte, de improvizaţii. Cu telefonul mobil sau cu poze din tinereţe, aceştia au dat buzna pe uşa tipografiilor pentru a-şi face afişe de mare calitate, cu care să convingă onor electoratul timişean că merită să îi voteze. Zgârcenia se înţelege, mai ales că în toamnă se simţea deja briza sumbră a crizei financiare. Dar de aici şi până la mârlănie, m ai e un drum lung, pe care cei de la organizaţia Timiş a Partidului Social Democrat au reuşit să îl şi parcurgă.
Concret, un grup de 7 politicieni mari şi laţi, toţi pretendenţi la un loc în Parlamentul României, au dat buzna într-un modest studiou fotografic din Piaţa Operei. “Suntem de la PSD şi ne-a trimis Şefu’ să ne faceţi poze pentru afişele electorale”, au tunat aceştia către bieţii angajaţi ai studioului. Instant, fotograful s-a executat, i-a luat pe fiecare în parte, le-a făcut portrete de studiou şi un shooting de fotomodele expirate prin Piaţa Operei. Deci martori există cu sutele. La final, politicienii au cerut CD-ul cu pozele în format digital, cu promisiunea că se vor întoarce pentru a scoate pe hârtie câteva dintre fotografiile pe care le vor alege “experţii de campanie”. Şi duşi au fost, vorba poveştii. Nu au întrebat nici cât costă deranjul şi nici dacă au vreo datorie pentru munca prestată de studiou. Oamenii de la “foto” îi mai aşteaptă şi în zi de azi pe cei şapte magnifici, poate poate, se vor simţi la obrazul gros şi vor veni cu banii. Câţi bani? Nu se ştie, pentru că nimeni nu şi-a permis să le facă vreun preţ, iar tupeul de politician are instinctul de a nu întreba ” CÂT? ” atunci când vine vorba de dat. Bucuroşi nevoie mare că nu mai trebuie să de sute sau mii de euro pe la fotografii profesionişti, cei 7 au luat cap-compas spre sediul din CD Loga şi nu s-au mai făcut văzuţi prin centru. Nu în persoană, însă, stupoare… oraşul şi judeţul au fost împânzite cu meclele lor, făcute după pozele moca. Acuma şi fotografii au două mari dileme: cineva trebuie să plătească, dar cine? Dacă se află cine, cât şi când va plăti? Cu siguranţă cât un pişu de furnică, că doar de aia nu au apelat la frilensării foto-rechini ai Timişoarei.
Povestea ia o întorsătură neaşteptată pentru copiii de clasa a III-a, dar previzibilă pentru cei care cunoscut caracterul puternic şi moralul erect al celor de la PSD. După aproape jumătate de an, a început căutarea “vinovaţilor”. Cine a fost la şedinţa foto: păi şapte candidaţi de la Alianţa PSD-PC. Printre cei care au putut fi recunoscuţi în flash-ul blitzurilor din Piaţa Operei, doctorul Florin Bârsăşteanu de la PSD, Maria Grapini şi Ştefan Glăvan de la PC, plus alte 4 persoane. Întrebarea a ajuns sfioasă, la cei de la PSD Timiş: cu respect, boieri mari, cine plăteşte pozele? “Maria Grapini să le plătească, că doar se tot laudă că e milionară şi ea ne-a adus la studioul foto. Aşa că hai, luaţi-vă aparatele foto şi tălpăşiţa, până nu punem pechinezul pă voi să vă scoatem din sediu cu picoare în fund”, a fost răspunsul unei voci dogite, venite din subsolul sediului de pe bulevardul CD Loga. Păi ruşinică cu “R” mare şi de 100 de ori, domnilor social-democraţi!!! Aţi mers acolo, aţi profitat de bunătatea fotografului, l-aţi inimidat până a făcut pe el că v-a trimis Şefu şi apoi aţi aruncat pisica moartă în curte la Pasmatex, la madama Maria Grapini. Probabil că mizaţi pe bunul ei simţ că va merge femeia să vă achite nota de plată. Să nu vă luaţi vreo ţeapă şi voi că poate nu vrea nici ea să plătească. Calicilor! Aceeaşi schemă aţi făcut-o şi la alegerile locale, când a trebuit Răducanu să vă plătească consumaţia şi oalele sparte şi apoi l-aţi înjunghiat pe la spate. Tot în numele Tatălui!
Altceva nu prea credem că ar mai fi de zis. Cei care au fost la poză se ştiu prea bine cu muscoiul pe căciula de astrahan. Plus că mai există pozele în memoria calculatorului şi ar fi de kakao să mai apară pe undeva poza de grup cu ţeparii. N-am fi crezut că până şi voi aţi rămas fără 80 de bani, cât costă o poză 10×15 centimetri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu