joi, 12 martie 2009

"Apa vie" de la Ivanda a fost ucisa





Faima putului cu apa tamaduitoare din satul Ivanda a trecut, pe vremuri, hotarele tarii. A facut ca localitatea sa fie cunoscuta pâna la curtea regala de la Viena. Din renumele de alta data, acum a ramas doar numele a ceea ce, cândva, era cea mai cautata localitate din aceasta parte de tara. Calitatea apei de la Ivanda s-a pierdut, iar vechiul izvor este acum în paragina. Şi, se pare, nu exista şanse ca, în viitorul apropiat, lucrurile sa se schimbe în bine.

Curele cu apa medicinala de la Ivanda erau cunoscute în întreaga Europa de cei care sufereau de diverse boli interne. De la afectiunile de stomac şi pâna la cele ale aparatului digestiv, absolut totul putea fi vindecat cu apa de Ivanda. Cantitatea de magneziu şi calciu facea ca "apa vie" de Ivanda sa fie tot mai cautata. "Au folosit-o chiar şi la curtea regala de la Viena. La vremea aceea, Ivanda era un sat extrem de cautat şi cunoscut", ne povesteşte viceprimarul din Giulvaz, Iovan Milovanov.

Decaderea a început în anii nationalizarii comuniste. Atunci când vechiul domeniu, care includea şi izvorul de apa tamaduitoare, şi care apartinea unui baron, a fost trecut în proprietatea statului. Şi transformat în CAP. "Totul a fost darâmat şi s-au construit grajduri. De la dejectiile animalelor calitatea apei s-a dus. Comuniştii nu au fost interesati sa foloseasca aceasta apa. Fiind o apa de suprafata, imediat s-a şi stricta de la animale", mai spune viceprimarul din Giulvaz. Dupa 1990, putul a fost cumparat de un cetatean german, Hermann, împreuna cu terenul dimprejur, de la fostul C.A.P. aflat, la vremea respectiva, în lichidare.

Omul de afaceri a demarat şi în alte zone ale Timişului productia în domeniul îmbutelierii de apa carbogazoasa şi sucuri, lasând pe un plan secund izvorul de la Ivanda. Care s-a deteriorat de tot, acum apa nemaiputând fi folosita nici macar pentru animale. Analizele recente ale apei indicau o concentratie destul de mare de nitriti, în conditiile în care stratul freatic nu a fost exploatat continuu, iar putul nu a mai fost curatat de mai bine de un deceniu şi jumatate. Între timp, scheletul metalic al pavilionului care adaposteşte izvorul rugineşte pe zi ce trece tot mai tare. Iar singura apa ce “curge” în Ivanda este... apa sâmbetei, pe care se duc aproape toate sperantele oamenilor de aici de a o duce ceva mai bine.

În cautarea renumelui de altadata...

Totuşi, dorind sa reînvie calitatile apei de Ivanda, autoritatile locale din Giulvaz încearca sa gaseasca şi un alt izvor pe care sa îl exploateze. "Dorim sa reînviem aceasta apa. Am vorbit cu câtiva specialişti în domeniu şi spuneau ca se poate identifica un alt loc, tot din Ivanda, unde sa nu fie afectata apa şi sa facem acolo un izvor. Ar fi foarte bine sa reuşim pentru ca aşa Ivanda ar redeveni ce a fost o data. În plus, ar beneficia multi oameni de proprietatile curative ale apei. În plus, ar fi pacat ca în pamânt sa stea un asemnea remediu şi cei care au nevoie sa nu se foloseasca de el", a conchis Iovan Milovanov.

7 comentarii:

  1. ma bucur ca primaria din Giulvaz doreste se "reinvie"izvorul de apa cu efecte curative din Ivanda.VIVA IVANDA !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu primaria doreste,domnule anonim,ci vicele Jovan Milovanov,dar din pacate soarta acestei ape,va mai trece un timp pana va fi deslusita

    RăspundețiȘtergere
  3. imi pare rau sa aud asta...ma gandeam ca Ivanda are un avantaj avand vicepresedinte din sat...am crezut ca se poate "profita" de situatie...dar se pare ca nici asa...oare chiar nimanui nu-i pasa de Ivanda?

    RăspundețiȘtergere
  4. Din renumele ( vremurile ) dati edit :)

    RăspundețiȘtergere
  5. pacat de era cea mai buna.Ar fi frumos sa se faca ceva pentru aceasta apa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pacat de Ivanda .......... Serios chiar nu se face nimic!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ivanda a fost un sat frumos ,si mai este ,dar pacat ca uni au distrus totul, pana si biserica Catolica au daramat-o si vandut-o (o persoana din Ivanda plus Popa din Otelec). ce crestini sant astia???

    RăspundețiȘtergere