vineri, 6 martie 2009

Ion Cristoiu despre scandalul spionilor

Aşa cum aratam în numarul anterior, în cazul afacerii de spionaj, nu operatiunea serviciilor de contraspionaj românesc (în definitiv, acestea şi-au facut datoria cu profesionalism) are importanta, ci taraboiul creat în jurul cazului. Aşadar, întrebarile care se ridica în acest caz nu vizeaza operatiunea în sine, ci telul urmarit prin tratarea cu maxim taraboi a cazului. De ce s-a decis crearea unui taraboi uriaş în cazul ataşatului militar al Ucrainei? Raspunsul trebuie sa tina cont de urmatoarele date ale cazului:

1) România e membra NATO. Aşadar, Ucraina a spionat o membra NATO şi, prin asta, NATO.

2) Ucraina trecea pâna nu demult drept amica a României. Sau, ma rog, preşedintele Iuşcenko, trecea drept amic de Revolutie portocalie a lui Traian Basescu. Spionându-ne, Ucraina trece acum drept o tara inamica a Românei. Un fapt, de altfel, care nu e altceva decât punctul culminant al unui proces început cu scandalul Insula Şerpilor, continuat cu pârârea Ucrainei de catre Traian Basescu la Moscova ca fura gazul României şi încheiat cu amânarea fara motiv a vizitei preşedintelui nostru la Kiev.

3) Ataşatul militar al Ucrainei la Bucureşti lucreaza pentru serviciul secret al Armatei ucrainene. Care serviciu e în subordinea Ministerului Apararii al Ucrainei.

4) Ministrul ucrainean al Apararii era, alaturi de ministrul de Externe, omul lui Iuşcenko în Guvernul Iuliei Timoşenko.

5) Iulia Timoşenko trece drept omul Moscovei în cadrul conflictului cu preşedintele Iuşcenko.

6) Ministrul de Externe al Ucrainei a fost demis de Parlamentul ucrainean. Nu pentru ca Ucraina a pierdut Procesul de la Haga, cum a sustinut, intoxicata, presa noastra, ci pentru ca Iulia Timoşenko şi-a dorit asta.

7) Fiind vorba de spionarea unei tari NATO, preşedintele s-a consultat cu aliatii asupra taraboiului. Mai mult ca sigur, aliatii NATO ai României au fost de acord, daca nu chiar au îndemnat la taraboi.

8) Achim Floricel lucra în cadrul MApN. De contracararea scurgerii de informatii militare catre o putere straina se ocupa Directia Generala de Informatii a Apararii. În cazul Floricel Achim spionajul a fost descoperit de catre SRI şi nu de catre DGIA.

9) Noua administratie americana face ochi dulci Rusiei.

Plecând de la aceste note ale cazului se pot descifra mai multe obiective atinse prin decizia lui Traian Basescu de a se crea taraboi:

1) Ucraina s-a lins pe bot de admiterea în NATO. Cum sa mai avansezi o asemenea solicitare când spionezi chiar NATO?

Marile Puteri din NATO au scapat astfel de o problema: presiunea Ucrainei de a fi admisa în NATO la apropiatul summit.

2) În batalia dintre Iulia Timoşenko şi Vladimir Iuşcenko, premierul a mai repurtat o victorie. Cum însa Iulia Timoşenko reprezinta la Kiev fortele care pledeaza pentru o politica mai înteleapta fata de Rusia, victoria Iuliei Timoşenko e victoria acestor forte şi înfrângerea lui Vladimir Iuşcenko, vazut de Moscova drept principalul adversar în Ucraina.

3) DGIA a primit o lovitura straşnica de la concurentul SRI. Se obişnuieşte între servicii!

4) Cazul de spionaj, venit dupa cel al furtului de arme adânceşte imaginea de tara în haos. Care haos, pentru a fi contracarat, are nevoie de un preşedinte mâna de fier. Posibile ipoteze:

Daca Traian Basescu a actionat de capul sau, taraboiul decis are drept rezultat:

a) Adâncirea în România a imaginii Ucrainei de tara ostila.

b) Compromiterea preşedintelui Iuşcenko.

c) Glorificarea SRI, de care raspunde însuşi preşedintele. Care preşedinte, iata, se dovedeşte un brav patriot.

d) O şi mai mare apropiere de Rusia. Nu de alta, dar cazul vine ca o manuşa Rusiei, atât în batalia pentru a tine Ucraina departe de NATO, cât şi în campania de rasturnare a lui Iuşcenko. O normalizare a relatiilor cu Moscova, dorita de români, ar fi un atu în campania pentru Cotroceni. Ce lovitura ar fi o vizita triumfala la Moscova a lui Traian Basescu înaintea scrutinului!

e) Un nou argument în favoarea tezei ca România prea multa democratie a dus la haos, singura solutie fiind un preşedinte puternic. Daca Traian Basescu a actionat la sugestia altora, în cadrul apropierii SUA de Rusia, Iuşcenko a fost sacrificat de americani cu mâna noastra. Dupa opinia noastra, e şi una şi alta. Concluzie certa: Fiecare a avut de câştigat!

PS: Ceea ce preziceam în editorialul anterior s-a adeverit. Ucraina se pregateşte de expulzarea a doi diplomati români.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu