duminică, 15 august 2010

Exploatarea prostiei de catre …om


In vremurile pline de poezie patriotica si patetism revolutionar, auzeam de prea multe ori sintagma “exploatarea omului de catre om”. Era folosita cand in contextul respectiv interveneau cuvinte ca: occidentali, occident, capitalism, vest. Mi-am dat seama insa ca aceasta formulare nu este folosita in mod corespunzator si ca este gresit asociata cu termenii mentionati mai sus.





De fapt, exploatarea omului de catre om chiar exista insa intervine ori de cate ori in ecuatie exista prostia. Exploatarea omului de catre om este posibila oriunde, chit ca vorbim de capitalism, dictatura, socialism si altele. Formularea potrivita ar fi “exploatarea prostiei de catre om”. Omul prost poate fi manipulat extrem de usor prin construirea, cu ajutorul cuvintelor, a unor imagini bucolice, a unor situatii in care prostul sa fie bogat si sa aiba putere de decizie. De asemenea, un lucru foarte important este acela ca prostului trebuie sa i se ofere multe promisiuni cu “pomeni”, in traducere gratuitati. In clipa in care va auzi aceste cuvinte iti va fi credincios si il vei putea manipula cum doresti.
Un atu important in aceasta situatie il are persoana cu acces la o gama variata de informatii pentru ca prostul este caracterizat in principal prin lene. Nu se va duce niciodata sa se informeze din surse sigure, nu va consulta niciodata un dictionar pentru a vedea care este semnificatia unui cuvant anume, nu va sti diferentele intre institutiile statului, intre politie si justitie etc. Tot ceea ce va face se traduce prin adularea aceluia care-i arunca pomeni si ii face promisiuni. Acela va fi “un om deosebit de capabil” sau “un om destept”. De fapt, filantropul respectiv(daca-l putem numi asa) se va transforma in DEX-ul prostului, in sursa principala de informare, prostul devenind astfel un organism simbiotic care nu poate exista fara “filantrop”. Va epata cautand sa explice notiuni sau cuvinte pe care de fapt nu le cunoaste insa o va face cu nonsalanta unui academician si cu nesimtirea unui cabotin. Va sfida inteligenta adevarata pe care o va ingenuchea prin rapiditatea si tonul inalt al discutiei, aceasta din urma transformandu-se in monolog, un monolog insipid al prostiei. Nu va lasa loc de replica si va cauta sa-si faca interlocutorul sa il aprobe chiar daca acesta va consimti numai pentru a se vedea scapat din clenciul nesimtirii si al stanjenelii.

Exista oare legatura intre “exploatarea prostiei de catre om” si presa? Desigur. Dupa cum spuneam mai sus, prostului trebuie sa i se ofere gratuitati invers proportionale cu studiile pe care le are sau capacitatea sa intelectuala. Chiar daca va plati o suma infima la stat, insemnand taxele pe care oricare dintre noi le plateste, o va ceda cu zgarcenie si va avea mereu impresia ca nu ar trebui sa o plateasca pentru ca el “castiga mai putin”. Pe de alta parte, pretentiile sale vor fi uriase, strigand in stanga si in dreapta “ca el trebuie sa aiba de toate pentru ca de aia plateste el la stat”.
Urmarind aceasta idee, jurnalistul cel smecher va pistona pe mesajele “banii contribuabililor” in orice situatie, bazandu-se pe faptul ca prostul nu va catadicsi sa verifice informatia si, in plus, va insoti mesajul audio, video sau scris de diverse premii acordate tot prin exploatarea prostiei.
Spre exemplu, intr-o emisiune radio cu sponsori. Dupa un mic buletin de stiri, plictisitoare in mare parte, urmeaza o lunga emisiune cu dedicatii muzicale si momente publicitare. Apoi…
“-daca ne spuneti unde se afla pizzeria Torino de pe strada Sapienţi numarul 3, va vom oferi o cina romantica la restaurantul cu acelasi nume. Avem deja un apel. Cum va numiti?
-Vasile
-Aaaaa…Vasile, cum ti-e ziua, totul ok?
-(Vasile cam talamb) Pai da…e ok
-Bine, ia zi Vasile unde-i pizzeria Torino?
-Pai, pe strada Sapienti numarul 3
-Haaaaaaaaaaaa, Vasileeeeeeeeeee ai castigat o cina romantica bla bla bla….”
Si concursurile de acest gen se repeta, insa se repeta si stirile avand ca baza “banul contribuabilului”. Asa ca, in scurt timp, toti talambii gen Vasile vor ajunge sa creada ca ei platesc niste sclavi care trebuie sa le ridice rahatelul din tufis atunci cand au chef sa-l faca acolo si nu la un WC public, sa le ridice mucurile de tigara de pe caldaram, peturile si hartiile de pe spatiul verde, sa le dezlipeasca guma de mestecat de pe scaunele de la terasa si sa le tolereze manelele date la maxim emanate de telefoanele mobile cu mp3-uri in masinile RATP-ului. Si colac peste pupaza, o sa fraternizeze cu toti hotii nenorociti si o sa-i vaite pe toti violatorii de etnie roma din Italia, afirmand ca “si italienii sunt homosexuali, mafioti si violatori”. Dincolo de aceste afinitati ale prostului pentru “frumos” se va ridica amenintator paradoxul tradus prin urmatoarea formulare: “sa-i pedepseasca pe toti aia care incalca legea”. Cam asta cu prostii si exploatarea.
Eu ma intreb cine oare i-a adus pe exploatatori acolo unde sunt, daca prostii astia vor toti justitie adevarata??? Cat despre ziaristi, exact cum am mai spus, foarte multi dintre ei nu doresc desteptarea prostilor pentru ca ar ramane fara public, prin urmare fara serviciu. Asa ca dam inainte cu banul contribuabilului si cu premiile pentru prosti...(sursa...http://jurnalista.wordpress.com)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu