luni, 25 ianuarie 2010

Razboi portocaliu, alimentat cu tigari de contrabanda


De: Flavius BUD
Aparut in nr 12 / 28 April 2009
Categorii: POLITIC

Traficul de tigari prin Vama Moravita a devenit un adevarat nod gordian in disputele politice din interiorul PD-L Timis. Recent, prefectul judetului, Mircea Bacal, a dat un ordin privind introducerea unor filtre de politie in zona vamii din Moravita, blocand traficul de tigari. Aceasta actiune ar fi o contralovitura pe care presedintele PD-L Timis, Constantin Ostaficiuc, protector al prefectului, i-ar fi dat-o deputatului Gheorghe Ciobanu, presedinte al PD-L Timisoara, supranumit Ghita Vama sau “nasul vamilor din Vest”, spun surse din interior. Acesta din urma, sustin aceleasi surse, ar fi incercat sa-si impuna un om de casa intr-o functie publica, fara avizul conducerii PD-L Timis. Cei doi “rivali”, neaga existenta vreunui conflict.

Nu este un secret pentru nimeni ca vama din Moravita (jud. Timis) a fost dupa 1990 o adevarata placa turnanta a traficului de tigari din Vestul Romaniei. In vama functioneaza nu mai putin de opt magazine duty-free de unde se aprovizioneaza traficantii de tigari. Dupa inchiderea magazinelor similare de pe frontiera cu Ungaria datorita reglementarilor Uniunii Europene, vama Moravita a devenit un adevarat El Dorado pentru traficanti. De remarcat ca si magazinele duty-free au fost inchise o perioada de timp, la finele anului 2007. S-au redeschis la 1 ianuarie 2008, iar traficul de calatori s-a triplat imediat fata de perioada precedenta.

De pe urma traficului de tigari de la Moravita traiesc atat oamenii mai sarmani din zona, dar si adevarate retele care isi desfac produsele in pietele din mai multe orase din partea de Vest a tarii: Timisoara, Arad, Oradea, Lugoj, Deva, Resita s.a. In toamna anului trecut, au fost prezenti la un control in vama chiar reprezentanti europeni, ingrijorati de amploarea pe care o luase traficul. S-a spus, in repetate randuri ca vamesii nu sunt straini de fenomen, nici nu ar avea cum, iar zvonurile de acest fel nu au contenit niciodata in regiune. Actualul sef al Directiei Regionale Vamale Timisoara este Gabriel Moldovan, fin al deputatului PD-L Gheorghe Ciobanu. Nasul lui Moldovan este o adevarata „legenda vie” in sistemul vamal, fiind de-a lungul timpului prieten cu toti cei care au condus sistemul la nivel national, cu o singura exceptie: Gheorghe Dinu „Vama”. Acesta din urma l-a si scos pe Ciobanu din sistem, dupa ce, spun surse din sistem, ar fi fost nevoit sa supraliciteze „oferta” depusa de actualul deputat PD-L pentru a prelua sefia vamilor la nivel national in timpul guvernarii PSD.

Berceanu nu a vrut sa „sunteze” filiala Timisoara

Dupa 2002, Cioibanu, fostul sef al Vamii Moravita in timpul embargoului ulterior al Regionalei Vamale Timisoara, a intrat in afaceri, iar ulterior in politica, perioada in care se spune ca a avut o influenta in sistemul vamal din Vestul tarii mai mare chiar decat sefii oficiali. Dupa 2005, de cand l-a instaurat sef pe Moldovan, toata lumea a inteles cine conduce intregul sistem. Marea lovitura a venit insa din partea noului prefect de Timis, Mircea Bacala, care a decis, la inceputul acestei luni, sa blocheze traficul de tigari, dand dispozitie de plasare a unor filtre de politie in apropierea vamii. Sursele din PD-L Timis afirma ca aceasta dispozitie nu ar fi venit din senin, ci in urma interventiei lui Constantin Ostaficiuc, presedinte presedintele filialei PDL dar si a Consiliului Judetean Timis. Or Bacala, este opinia multora, nu ar fi negat niciodata, la modul convingator, admiratia pentru Ostaficiuc, de unde si suspiciunea de mai sus. El ar fi fost foarte deranjat ca Gheorghe Ciobanu a incercat sa-si impuna un om de casa, Adrian Pau, in functia de director la Aeroportul International Timisoara apeland, se spune, direct la ministrul Transporturilor Radu Berceanu, in loc sa treaca propunerea prin organizatia locala a partidului, asa cum se procedeaza la toate numirile in functiile publice. Numai ca Berceanu l-a sesizat pe Ostaficiuc despre acest demers iar liderul PD-L Timis i-a aratat lui Pau cartonasul galben intr-o sedinta a conducerii filialei la care Ciobanu a lipsit.

Blocaj cu repetitie

Nu l-a iertat nici pe Ciobannu, dictand filtrul din vama, iar traficul de tigari a scazut foarte mult de la inceputul lunii, semn ca, atunci cand se doreste, se poate. De mentionat ca nu este pentru prima data cand Prefectura Timis stopeaza traficul de tigari prin Vama Moravita. In timpul campaniei electorale din toamna anului trecut, acelasi lucru l-a facut si prefectul de la acea vreme, Ovidiu Draganescu (sustinut de PNL). El incerca astfel sa atenteze la fondurile de campanie ale lui Ciobanu. N-a reusit acest lucru, Ciobanu obtinand un mandat de parlamentar intr-o campanie in care se spune ca ar fi avut la dispozitie fonduri fara precedent intr-o intrecere electorala din judetul Timis. Evident, Ciobanu a candidat intr-un colegiu din care face parte si Moravita, chit ca el este presedinte al PD-L Timisoara, oras unde ar fi fost poate normal sa candideze. Ca fapt divers, el este membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Serbia, tara unde ajung unele marfuri care trec prin Moravita.

Avere de fost functionar

Dupa o perioada relativ scurta in care a facut afaceri, Ciobanu se poate lauda cu o declaratie de avere impresionanta. Detine trei case, dintre care doua in Timisoara si una de vacanta la Poiana Marului. Anul trecut a vandut mai multe apartamente, valorand in total 1.735.390 de euro. Detine parti socaile si actiuni la mai multe firme in valaore totala de aproximativ 500.000 de euro.
Atat Constantin Ostaficiuc, cat si Gheorghe Ciobanu exclud ca ar exista un conflict intre ei. „Eu nu sunt prefect. Ordinul in cauza ii apartine exclusiv lui Mircea Bacala”, afirma Ostaficiuc. „E adevarat ca sunt prieten cu multi oameni din sistemul vamal. Doar am lucrat acolo peste zece ani. Dar asta nu inseamna ca ma mai implic”, spune si Ciobanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu