vineri, 4 decembrie 2009

După turul II

Schiţă de evoluţie:

PD

PD i-a trântit uşa în nas lui Băsescu şi urmează o nouă conducere. Deşi iniţial nu îl vedeam pe Blaga om de prim-plan, îmi pare suficient de decis. Deci, PD condus de Vasile Blaga şi, cel mai probabil, se va regionaliza şi se va stabiliza undeva între 15-20%.
Traian Băsescu nu va pleca pe mare. Deja s-a instalat la OTV, care este gata să devină tribuna lui favorită (acum un an, spuneam că va dura cam un an după ce pierde alegerile ). Îl văd conducând un PRMNG legionaroido-populist. Va rezista, probabil, un ciclu electoral, peste 5 procente, poate chiar 10%, apoi lumea se va plictisi şi de el cum s-a plictisit de Vadim şi Gigi.
PD va fi, pe termen lung, partidul-balama, în toate guvernările.
PNL

Va coabita cu PSD o perioadă, până când criza va înceta efectele, după care, probabil, va trece în opoziţie, odată cu Johannis. Va profita de prezenţa la putere pentru a se întări în teritoriu. Pentru a face faţă ligii superioare însă are nevoie ca, la vârf, să aducă neapărat un economist recunoscut (PSD îl are pe Tănăsescu), un ideolog capabil să facă faţă dezbaterilor, unul-doi sociologi şi câţiva specialişti care să fie capabili să administreze politici într-un domeniu (educaţie, IT, infrastructură, agricultură, externe). Sincer, în momentul de faţă singurul partid care poate face singur un guvern (decent, nu neapărat un “dream team”, este PSD).
Va aduna din teritoriu din oamenii PD şi îşi va consolida unele fiefuri – Bucureşti, Sibiu, Timişoara, Giurgiu, Călăraşi, Botoşani, Iaşi, Neamţ…
Va urca în zona 25-30%.
Ar trebui să înglobeze UDMR şi FDGR şi poate alte minorităţi. Pe termen mediu nu cred că UDMR mai ajunge în parlament (am dezvoltat subiectul acesta într-unul din primele articole de aici în care spuneam că PNL ar trebui să devină un CDR 3.0, înglobând inclusiv PNŢCD – ar merita reciti articolul).
PSD

Va prelua şi el resturi din PD.
Devine obligatoriu să înceapă să-şi caute şi alt electorat fiindcă cea mai mare parte a celui actual va dispărea. Cu biologia nu te pui. În maxim 2 cicluri electorale PSD rămâne fără 75% din electoratul actual. Au însă ideologia pe care pot construi.

de Cristian Banu | 1 December, 2009 - 12:15 am - publicat în PoliTichii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu