sâmbătă, 11 aprilie 2009

Diktatul lui Voronin


Masuri demne de epoca stalinista în Republica Moldova. Arestarile, bataile, intimidarile şi blocarea surselor de informare sunt la ordinea zilei. Ieri, regimul de la Chişinau reuşise sa-i îndeparteze din tara aproape pe toti jurnaliştii români de la care proveneau singurele imagini şi relatari despre ce se întâmpla în republica de peste Prut.


Protestele prevazute ieri la Chişinau împotriva fraudarii alegerilor parlamentare de la 5 aprilie au fost suspendate. Pe parcursul zilei de joi, atât liderii opozitiei, cât şi oficialii comunişti au facut apel la cetateni sa nu participe la protestele anuntate pentru vineri.

Liderii opozitiei au spus ca dispun de informatii conform carora autoritatile comuniste vor infiltra provocatori cu antecedente penale în multime, iar premierul Zinaida Greceanîi a mentionat într-o declaratie difuzata de televiziunea nationala ca "Politia va folosi toate mijloacele, inclusiv armele din dotare, daca vor fi atacate institutiile statului".

Au functionat de minune şi mijloacele neoficiale de comunicare sau de propaganda, dupa caz. În Moldova circulau în paralel atât SMS-uri care cereau mobilizarea în vederea manifestatiei, cât şi mesaje care le cereau moldovenilor sa stea departe de Piata Marii Adunari Nationale, pentru ca li se pregateşte o diversiune.

Totuşi, aproximativ 800 de protestatari au ajuns ieri în fata Guvernului de la Chişinau, pentru a-şi exprima nemultumirea fata de fraudarea alegerilor şi ca sa ceara eliberarea tuturor persoanelor arestate de Politie în ultimele zile. Pentru a evita un eventual atac din partea Politiei, oamenii au venit la proteste cu flori.

RaPIRI ŞI AGRESIUNI
Între timp, în spatele Guvernului au fost mobilizate forte impresionante. Printre ele, "grupuri de persoane mature, cu glugi pe cap, care instruiesc alte persoane, practic minori, şi le zic: «Serioja, tu vei face aşa. Tu cine eşti? Tu vei face aşa». Li se dau instructiuni unor grupuri de minori, care se vede ca sunt dintr-o categorie sociala defavorizata, pentru ca sa actioneze în eventuale proteste de strada. (...) Dupa parerea mea, aceste grupuri reprezinta provocatorii", a declarat, pentru Realitatea TV, jurnalista Alina Radu de la Ziarul de Garda din Chişinau.

În acea zona se afla redactorul-şef al cotidianului Jurnal de Chişinau, Rodica Mahu, când a fost saltata sub privirile politiştilor de patru indivizi în civil. Au bagat-o cu forta într-o maşina de culoare alba şi au dus-o într-o directie necunoscuta. Ea a fost eliberata dupa doua ore fara nici o explicatie legata de motivele pentru care a fost ridicata.

Joi noaptea, Politia a perchezitionat apartamentul cameramanului postului de televiziune Jurnal TV, Oleg Brega, care fusese arestat cu o zi înainte şi batut pâna şi-a pierdut cunoştinta de doua ori. Ceilalti cameramani ai acestui post de televiziune au disparut dupa ce au fost trimişi la filmari. MAI a refuzat sa ofere informatii despre locul unde se afla jurnaliştii rapiti.

CA-N ERA STALINISTa
Situatia a fost descrisa inclusiv într-un apel difuzat de redactorul-şef al revistei Stare de urgenta din Chişinau, Dumitru Crudu. Ceea ce se întâmpla acum în Chişinau îmi aminteşte de vremurile staliniste: arestari peste arestari, expulzari, şantaj, teroare, panica, frica. E îngrozitor! Oamenilor le este frica sa mai iasa din casa ca sa nu fie arestati. Dar trebuie sa avem curaj şi sa rezistam. Şi vom rezista, întrucât adevarul e de partea noastra", a relatat Crudu într-un mesaj distribuit de asociatia "Noii golani".

PATRULE ŞI "VIZITE" ÎN ŞCOLI
Abuzurile nu îi vizeaza doar pe jurnaliştii moldoveni. Tinerii care au facut joi dezvaluiri la postul de televiziune Jurnal TV despre modul cum au fost maltratati în comisariatele de Politieau declarat ca, noaptea, uşile de la intrarea în apartamentele în care locuiesc au fost fortate.

Vineri dimineata, oameni îmbracati în negru, grupati câte doi, "patrulau" în centrul Chişinaului, iar Politia a continuat vizitele pe la institutiile de învatamânt. Ei discuta cu rectorii universitatilor şi cu directorii de licee carora le transmit un mesaj din partea preşedintelui Vladimir Voronin prin care sunt avertizati despre consecintele pe care le vor suporta daca vor admite ieşirea studentilor la proteste.

ARUNCAtI PESTE GRANIta
Autoritatile moldovene s-au mobilizat exemplar şi împotriva românilor. Trei ziarişti din tara au fost acuzati de "implicare în activitati incompatibile cu legile tarii", potrivit unor surse ale serviciilor secrete din Republica Moldova, care au facut aceste declaratii pentru Ria Novosti.

O echipa de jurnalişti trimisa la Chişinau de postul de televiziune Realitatea, formata din reporterul Evghenia Kironaki, operatorul Mihai Valentin Buzduga şi şoferul Gabriel Colac, a fost retinuta şi interogata de Politia din Chişinau. Pe Evghenia, politiştii moldoveni o aşteptasera în camera de hotel şi i-au spus ca trebuie sa-şi ia tot echipamentul şi colegii şi sa mearga la sectia de Politie, cu maşina postului Realitatea, "pentru verificari de rutina".

Acolo, li s-au luat toate actele şi au fost lasati sa aştepte. Dupa patru ore, potrivit Jurnalului de Chişinau, timp în care au fost interogati şi perchezitionati, cei trei au fost expulzati din Republica Moldova, fiind conduşi la granita de ofiteri ai serviciilor secrete moldovene.

Sa-I ÎMPUŞCaM!
"Ne tineau pe hol la sectie şi ei vorbeau despre noi într-o camaruta mica", a povestit Evghenia. "Nu ştiau ce sa faca cu noi, unii spuneau «poate le dam doi ani de închisoare», altii ziceau «sa nu ne punem toata Europa în cap». La un moment dat, unul dintre politişti a facut o gluma: «Hai sa-i împuşcam!»". Cel mai îngrozitor moment, a mai povestit Evghenia, a fost atunci când a auzit pe cineva urlând în sediul Politiei, ca şi cum ar fi fost torturat.

"Ni s-a spus ca e cineva care nu se simte bine", a mai spus Evghenia. Incidentul cu postul Realitatea a survenit la câteva ore dupa ce echipele posturilor Antena 1 şi 3 se întorsesera de la Chişinau. Initial se spusese ca au fost expulzati, însa ei au explicat ca au plecat de bunavoie, dupa decizia redactiei de la Bucureşti.

Şi cameramanul Constantin Rogodantev de la Pro TV a fost agresat joi noapte de fortele de ordine. Jurnalistul Doru Dendiu a fost retinut ieri la prânz, fiind înca în arest la ora închiderii editiei, iar doua corespondente ale Radio România, Dana Coman şi Mihaela Munteanu, au parasit Republica Moldova revenind în România, din cauza ca se temeau pentru viata lor în urma intimidarilor la care au fost supuse.
..............................Jurnalul National...................

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu